Popović Ivković: Delegati Interpola stavljeni u nezgodnu poziciju 1Foto: MUP

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković razgovarala je danas u Santjagu, u susret 88. Generalnoj skupštini Interpola, sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Čilea

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, ona je zvaničnike Čilea upoznala sa argumentima Srbije protiv zahteva Kosova za članstvo u Interpolu.

Popović Ivković se u razgovoru sa generalnim sekretarom za politička pitanja Raulom Fernandezom i generalnim direktorom za Evropu Eduardom Eskobarom zahvalila Čileu na principijelnom stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, kao i na podršci koju je Čile pružio Srbiji u UNESKO i na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola.

Državni sekretar u MUP-u je istakla da se delegati Interpola ove godine stavljaju u nezgodnu poziciju, jer se od njih očekuje da ponovo odlučuju o istom zahtevu, za koji su pre nepunu godinu dana već doneli odluku da bude odbačen, dodaje se u saopštenju.

Ona je podsetila da je razmatranje ovog zahteva ponovo stavljeno na agendu i ovogodišnje Generalne skupštine Interpola, uprkos protivljenju Srbije.

Kako je navela, Rezolucija SB UN 1244 jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, te je očito da Generalni sekretarijat Interpola ne može donositi odluke suprotne međunarodnom pravu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Popović Ivković je podsetila i da su delegati Interpola usvojili Korelovu rezoluciju, koja precizira da članice Interpola mogu biti samo države koje su članice ili imaju status posmatrača u UN, a takozvano Kosovo nije ni jedno ni drugo.

Ona je navela i da prištinske institucije već imaju kanal komunikacije sa Interpolom preko UNMIK-a i to od 2002. godine, a da podaci da su preko UNMIK-a u prošloj godini raspisane 134 crvene Interpolove poternice i u ovoj godini 83 jasno potvrđuju da postoji kontinuirana saradnja sa Interpolom, te ne postoji realan osnov za podnošenje zahteva za članstvo.

Popović Ivković je istakla, zaključuje se u saopštenju, da iz svega navedenog proizilazi da Srbija potpuno opravdano traži podršku država članica ove međunarodne policijske organizacije kako bi sprečila politizaciju samog Interpola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari