Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Popović je zahvalio Zaharovoj na izvanrednoj, principijelnoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitutu Srbije u rešavanju kosovskog problema i naveo da je projekat nekih „zapadnih faktora“ na Kosovu „propao“.

Kosovo je naša teritorija i Srbija mora da svim međunarodnim činiocima pokaže šta se tamo dešava, rekao je Popović, navodeći da je Kosovo „crna rupa“ i najsiromašnije mesto u Evropi, gde su praktično na vlasti ljudi koji su bili teroristi.

On je rekao da je Kosovo jedan od najbogatijih delova Srbije po rudnom bogatstvu sa velikim ekonomskim potencijalom.

Tokom sastanka za Zaharovom govorilo se, osim o Kosovu, o povezivanju u oblasti novih tehnologije i inovacija, uključujući i, kako je rekao, konkretne predloge u saradnji kompanija.

Popović je ukazao na značaj razmene znanja i mogućnost da se istraživačka stanica Petnica poveže sa dečijim centrom u Rusiji koji okuplja najtalentovanije.

Zaharava je istakla da je Srbija izložena velikom informacionom pritisku u vezi sa Kosovom i da je neophodno znati kako se odbraniti od lažnih vesti.

Jedna od najvećih prevara je, kaže, izjava bivšeg američkog predsednika Baraka Obame da je na Kosovu održan referendum o odvajanju.

Prema njenim rečima, Rusiju optužuju da su ruski hakeri izveli „upade i izvršili uticaj“ iako je, napominje, stavarnost sasvim drugačija.

Ona je navela da Rusija strogo zabranjuje protivpravno delovanje u sajber sferi, kao i da je aktivna u međunarodnim organizacijama u cilju sprečavanja takvog delovanja.

Prema njenim rečima, ruske kompanije rade na tržištu Rusije, kao i istočne i centralne Evrope na sprečavanju i istraživanju protivpravnog delovanja u sajber sferi.

Koliko razumem, Srbija je zaiteresovana za saradnu u toj oblasti, navela je Zaharova.