Popović: SAD su odlučile da pomognu EU 1Foto: Medija centar

Tema razgovora Metjua Palmera, vršioca dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD i direktora Kancelarije za Južnu i Centralnu Evropu, sa predstavnicima civilnog društva bila je isključivo – Kosovo.

Međutim, na sastanak nisu bili pozvani predstavnici nevladinih organizacija kojima je u opisu posla u najvećem delu Kosovo, poput Fonda za humanitarno pravo, Helsinškog odbora za ljudska prava ili Inicijative mladih za ljudska prava, koji se na kritički način odnose prema načinima na koje aktuelna vlast tretira ovo pitanje. Među pozvanima bili su Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, Sonja Liht, direktorka Fonda za političku izuzetnost, Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava i Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Sagovornik Danasa i učesnik razgovora sa Metjuom Palmerom, Dragan Popović, kaže da je ovaj visoki američki zvaničnik bio najviše zainteresovan za proces unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, u smislu da li je on nešto promenio u društvu, kakvi su efekti pokretanja tog pitanja na način na koji je to učinio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Takođe, kako ističe sagovornik Danasa, zanimalo ga je mišljenje predstavnika civilnog društva o tome koja su rešenja realna za pitanje, kakve su ocene o tome šta vlast planira da uradi po tom pitanju.

– Mogu da kažem samo ono što sam ja preneo Palmeru. Rekao sam da mislim da je rešenje kosovskog problema dugoročan proces, koji nije moguće rešiti bez demokratije i vladavine prava u društvu – kaže Dragan Dragan Popović.

Na pitanje kako je to Metju Palmer razumeo i primio tu poruku, Popović kaže da su on i njegovi saradnici rekli da su oni upoznati sa tim problemima. Takođe, Popović u izjavi za Danas kaže i da je rekao da se nada da EU ne planira da zbog Kosova žrtvuje, odnosno gleda na jedno oko, kada je reč o vladavini prava i stepenu demokratije u Srbiji, na šta je, kako ističe, dobio odgovor da to ne može biti slučaj i da Kosovo nije jedini uslov za evropske integracije. Popović kaže da je dobio odgovor i da vlasti u Srbiji moraju da rade uspostavljanju upravo tih vrednosti društva i da je to, takođe, uslov za ulazak Srbije u Uniju.

– Ono što je očigledno iz ovog razgovora bilo je da su SAD direktnije uključile u rešenja kosovskog problema, odnosno da su odlučile da pomognu EU da se to pitanje reši – ističe Popović.

On zaključuje da jeste pomalo začuđujuć odabir sagovornika iz civilnog društva sa Metjuom Palmerom, s obzirom na to da FHP, Helsinški odbor ili Inicijativa mladih za ljudska prava, nisu bili pozvani, iako jako dobro poznaju oblast koja je najviše zanimala ovog visokog američkog zvaničnika – a to je Kosovo.

Brnabić tražila osudu nasilja

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se juče sa Metjuom Palmerom i razgovarala, kako piše u saopštenju iz njenog kabineta, o odnosima dve države, evrointegracijama Srbije i dijalogu Beograda i Prištine. Brnabić je sagovorniku izrazila snažan protest povodom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i napada na srpske zvaničnike, civile i novinare od strane prištinske policije. Ona je, takođe, istakla da Srbija od međunarodne zajednice očekuje osudu nasilja prištinskih bezbednosnih snaga. Palmer je, ističe se, ocenio da je prevashodni interes SAD da se očuva mir, stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana. On je iskazao nezadovoljstvo zbog nedavnih incidenata na Kosovu i naglasio važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Predsednica Vlade je naglasila da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari