Popović: Sajber kriminal globalni problem 1Nenad Popović Foto: SNP

Sajber-bezbednost je veliki globalni izazov, a šteta prouzrokovana sajber kriminalom u 2017. godini u svetu bila trilion dolara, ocenio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i poručio da Srbija, u koordinaciji da drugom državama, može da doprinese sajber bezbednosti.

Popović je, na otvaranju konferencije „CYBER SECURITY – Kako sesuočiti sa novim izazovima u poslovnom i finasijskom sektoru“, istakao da bebzbednost protoka podataka otvara pitanje celokupne ekonomije i potupuno nove organizacije borbe protiv sajber kriminala i u javnom i u privatnom sektoru. Najveće kompanije sveta, ukazao je Popović, imaju problem sa čuvanjem i bezbdenošću podataka.

„Tokom 2016. godine hakovano je tri milijarde Yahoo naloga, iste godine iz sistema Ubera ukradene su informacije od 50 miliona korisnika, napadu na Fejsbuku ove godine izloženo je prema zvaničnim podacima više 70 miliona korisnika“, izjavio je Popović. On je ocenio da se korišćenjem legalnih softvera, brzom reakcijom na greške u njihovom radu i ograničavanjem broja ljudi sa administratorskim pristupom sistemu, sprečava do 85 odsto ciljanih napada. Zbog toga je važno izgraditi odgovoran odnos, posebno kada je u pitanju prevencija u okviru velikih informacionih sistema koji imaju odovornost prema velikom broju ljudi, sugerisao je Popović.

On je nagalsio da je Vlada Srbije, sledeći evropske inicijative, u maju 2017. godine usvojla nacionalnu strateguiju razvoja informacione bezbednosti u kojoj je prioritet obrazovni aspekt podizanja svesti građana o toj temi. Jedno od od strateških oprdeljenja Vlade Srbije je sveobuhvatna digitalizacija, naveo je Popović, ukazujući da takav prioritet ne može biti ostvaren na pravi način ukoliko ne bude obezbeđen siguran sajber prostor. „Siguran sam da Srbija može da doprinese sajber bezbednosti u budućnosti sa odličnim inženjerskim i naučnim potencijalnom i uz kordinaciju sa drugim zemljama“, rekao je Popović uz najavu da će se uskoro ostvariti konkretnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom na temu sajber bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari