Vlade Srbije i Sjedinjenih Američkih Država dogovorile su se posle šest meseci pregovora da se krivično gonjenje studenta Miladina Kovačevića preda srpskom pravosuđu, a detalji dogovora će biti objavljeni danas.

Danas saznaje da je dogovoreno da se porodici prebijenog američkog studenta Brajana Stajnhauera isplati odšteta od 900.000 dolara.

Kako je za Danas izjavila Snežana Malović, ministarka pravde, ovim postupkom SAD su pokazale da imaju puno poverenje u pravni sistem Srbije, što je dodatno priznanje Srbiji, posebno u procesu reforme pravosuđa, koja je u toku.

– Srpski pravosudni sistem je sposoban da na najbolji način procesuira najteža i najosetljivija krivična dela, a pogotovo slučaj u koji je umešan Miladin Kovačević. Na ovaj način uspešno je rešen problem između SAD i Srbije, s obzirom na to da po našem zakonu ne postoji mogućnost da srpski državljanin bude izručen zemlji u kojoj se protiv njega vodi postupak – navodi Malovićeva.

Prema rečima Snežane Malović, ministarke pravde, ova odluka je rezultat višemesečnih pregovora koje je Vlada Srbije vodila sa SAD kako bi se prevazišli i ozbiljni bilateralni problemi nastali u ovom slučaju.

– Problemi su posledica propusta pojedinih državnih službenika protiv kojih su preduzete odgovarajuće mere. Ovim dogovorom razrešeni su problemi koji bi mogli da opterećuju odnose sa SAD – navodi Malovićeva.

Ona dodaje da će svi detalji ove odluke javnosti biti saopšteni već danas, pošto će Vlada Srbije sa predmeta skinuti oznaku „službena tajna“.

Slučaj Kovačević je iz temelja uzdrmao diplomatske odnose Srbije i SAD. Kovačević je optužen da je u noći između 4. i 5. maja prošle godine u baru Univerziteta u Bingamtonu u Njujorku, pretukao Brajana Stajnhauera, koji je od posledica napada završio u komi. Sudija je Kovačeviću odredio kauciju od 100.000 dolara, koju su 6. juna platili njegovi roditelji. Tri dana kasnije Kovačević je napustio SAD. Zbog ovog slučaja razrešeni su konzul i vicekonzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović i Igor Milošević. Protiv Miloševića u toku je istraga u beogradskom Drugom opštinskom sudu, zbog sumnje da je pomogao Kovačeviću i izdao mu privremenu putnu ispravu, nakon što su mu američke vlasti oduzele pasoš. Milošević je ranije opozvan sa funkcije vicekonzula, a protiv njega je pokrenut disciplinski postupak u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Dogovor ne utiče na optužnicu u SAD

Džerald Molen, državni tužilac američkog okruga Brum, odlučio je da predoči dokaze protiv Kovačevića srpskom pravosuđu i da sa njim sarađuje u nastavku procesa. On je naveo da se saglasio da pomogne tužiocima u Srbiji u procesu protiv Kovačevića i u slučaju protiv bivšeg konzula i vicekonzula Srbije za pomaganje Kovačeviću da napusti SAD. Molen je istakao da dogovor koji je postigao sa srpskim tužilaštvom „ne utiče na optužnicu podignutu u SAD“ protiv Kovačevića.

On je dodao da su pre nekoliko sedmica srpske vlasti počele razgovore sa predstavnikom porodice Stajnhauer, koja ima velike finansijske troškove za medicinsku negu Brajana, preneli su sinoć elektronski mediji. Prema Molenovim rečima, transfer novca je obavljen 12. marta, a 13. marta u Vašingtonu su se on i pomoćnik državnog tužioca SAD, koji je bio u Beogradu veliki deo vremena dok su trajali razgovori, sastali sa nadležnim srpskim okružnim tužiocem i njegovim zamenikom. Molen je naveo da je bio „impresioniran“ njihovim kvalifikacijama i njihovom prezentacijom i da je uveren da je najbolji način da se Kovačevićprivede pravdi u razumnom vremenskom roku da se pruži pomoć srpskim tužiocima. Ambasada SAD u Beogradu pozdravila je juče najavu tužioca Molena da će dokaze protiv Kovačevića predati srpskom pravosuđu. Beta

Vlada Srbije pozdravlja nagodbu

Vlada Srbije ocenila je juče u saopštenju da je uspešno rešen problem koji je ozbiljno narušio odnose između Srbije i SAD, „s obzirom na to da važeći propisi ne dopuštaju izručenje državljana Srbije stranim zemljama“. „Odluka Tužilaštva u Njujorku predstavlja svojevrsno priznanje pravosudnom sistemu Srbije, koji je sposoban da procesuira sva krivična dela, a rešavanje slučaja Miladina Kovačevića doprineće podizanju ugleda Srbije u svetu“, zaključuje Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari