Porodični ili mesni izbori? 1

Povodom slučaja Bočar, gde se na primeru izbora za članove Saveta Mesne zajednice vidi kršenje svih principa demokratskih izbora, LSV se obratila predstavnicima CESID-a, predstavnicima OEBS-a i povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću.

Kako navode u LSV, na pragu raspisivanja predsedničkih izbora upozoravajuće su neregularnosti izbornih radnji u Bočaru gde su: svih sedam članova Izborne komisije iz Srpske napredne stranke, šest članova Biračkog odbora isključivo iz Srpske napredne stranke, a na Zbirnoj izbornoj listi, protivzakonito, pored imena kandidata samo kandidati SNS-a su naznačili partijsku pripadnost, iako su izbori za MZ po zakonu nestranački izbori.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje na to da je još jedan zakonski prekršaj i praktično veliki apsurd činjenica da je Nikola Štrbac imenovan za predsednika Izborne komisije, njegov otac Slavko Štrbac je imenovan za predsednika biračkog odbora, dok je majka Ljiljana Štrbac, predsednica Mesnog odbora SNS.

O već standardnim pritiscima, zastrašivanjima i pretnjama koje vrše lokalni funkcioneri SNS obilazeći sva domaćinstva u Bočaru javnost je u više navrata obaveštena. Bočarci tvrde da do sada toliko pretnji nikad nisu doživeli. Ranije su im nudili pakete za glasanje, sad prete oduzimanjima socijalne pomoći ukoliko se ne glasa za SNS kandidata. Vozilo Centra za socijalni rad je po ceo dan parkirano ispred prostorija SNS u Bočaru, a rukovodioci CZSR posećuju domaćinstva nudeći i preteći u zavisnosti od situacije.

Iako je Bočar selo od tek 1.000 stanovnika u opštini Novi Bečej, ono je svojevrstan poligon za vežbu predsedničkih izbora. Novobečejci, Bočarci i čitava javnost koja je sada već upoznata sa ovim slučajem se pitaju: „Ako su spremni na sve ove poteze i neregularnosti da bi osvojili položaje u Mesnoj zajednici sa mizernim nadležnostima i još mizernijim budžetom, na šta su onda spremni tek kad krenu predsednički izbori.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari