Poseta Rusiji znak podrške Nikoliću? 1Foto: Fonet/Slobodan Miljević

Posetu premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića Moskvi izvori Danasa sa političke scene dovode u vezu i sa Vučićevom dilemom koga da kandiduje na predsedničkim izborima u Srbiji.

Mada se Vučić, prema protokolu, viđa samo sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom, naši izvori iz krugova bliski vlasti, ubeđeni su da je poseta i te kako u vezi sa mogućnošću da Vučićev predsednički kandidat bude Tomislav Nikolić.

Preciznije, oni su ubeđeni u spekulaciju da je Vučićeva poseta plod ranijih razgovora u tajnosti sa Moskvom, u kojima je on gotovo prihvatio da aktuelnog predsednika Nikolića podrži drugi put u predsedničkoj trci. Prema tim navodima, to što bude dogovoreno u Moskvi, imaće vremensku odrednicu do ispunjenja, kako bi se u tom međuroku pokazalo, odnosno potvrdilo, ko će biti kandidat vladajuće SNS na predsedničkim izborima.

Ako su tačni, ti navodi svedoče o tome da i dalje postoje rezerve u pogledu aranžmana o podršci Nikoliću, kao deklarisanom proruskom političaru. Politički izvori i dalje govore o dve opcije, o kojima još nije doneta definitivna odluka. U prvoj, ako je Vučićev kandidat Nikolić, raspisuju se i vanredni parlamentarni izbori kad i drugi krug predsedničkih. U drugoj, ako se Vučić sam kandiduje, sa predsedničkim izborima raspisuju se i vanredni izbori za grad Beograd. Smatra se da Vučić više nije spreman da sužava saradnju sa Moskvom i da to delom zbog njegovog razočarenja time što je Evropska unija dopustila Hrvatskoj da blokira otvaranja pregovora sa Srbijom uprkos tome što je je Beograd omogućio da Kosovo ima međunarodni pozivni broj.

Na drugoj strani političke scene, u opoziciji, vide se konture dve opozicione grupacije, ne računajući radikale Vojislava Šešelja i Dveri. Obe se grupišu oko predsedničkog kandidata i imaće svoje pakete kandidata za gradonačelnika, premijera, itd, koji već sve izbori budu. Jedna grupacija bi trebalo da stane iza bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića, i u njoj su zasad, kako se tvrdi, SDS Borisa Tadića, Sanda Rašković Ivić, Đorđe Vukadinović, ali sasvim moguće i pokret Dosta je bilo kao stožerna stranka. U drugoj se očekuje da će stožerna stranka biti DS, računajući na to da deo rukovodstva ne može zbog starih antagonizama da podrži Jeremića. U toj grupaciji se još mogu očekivati pojedine regionalne stranke, zatim LSV, moguće LDP. Ova grupacija bi ili podržala lidera DS Dragana Šutanovca, ali moguće i Sašu Jankovića, ako on navodno promeni stav da neće biti kandidat partija, i ako bi naravno bili raspisani i parlamentarni izbori.

Janković: Nemam dogovor sa Jeremićem

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je za najnoviji NIN da nisu tačne spekulacije da se sa Vukom Jeremićem dogovorio da ga podrži na predsedničkim izborima, a da on bude kandidat za gradonačelnika Beograda. Ne samo da to nije tačno, već ko me iole poznaje zna da to ne može ni da bude istina. Imam svoj cilj, put i način, a gospodin Jeremić svoj, rekao je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari