Poslanici počeli raspravu o Predlogu zakona o komunalnoj miliciji  1Foto: Beoinfo

Ukoliko  poslanici Skupštine Srbije usvoje Predlog zakona o komunalnoj miliciji ovakve službe biće organizovane po opštinama, ukoliko lokalne samouprave imaju finansijsku mogućnost da zaposle komunalne milicijace.

Inače njihov posao biće da pomognu u otkrivanju, sprečavanju prekršaja komunalnog reda, ali i preventivnom delovanju.

“Na ovaj način opštine će moći u saradnji sa policijom da preuzmu odgovornost za komnunalni i drugi red u opštinama, kao i za bezbedno i uređeno okruženje stanovnika u lokalnim  zajednicama“ , rekao je Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Skupštini Srbije.

Poslanici vladajuće većine najavili su da će podržati predloženi zakon jer će njime biti omogućeno da komunalna milicija bude približena građanima, dok opozicija pita da li će to biti novi organ prinude nad građanima, ali i konstatuje da nije dobro što će komunalni policajci dobiti široka ovlašćenja i mogućnost pravljenja tajne policije koja će ići po naređenju načelnika, bez uniforme.

Ružić je, obrazlažući predloženi zakon pred poslanicima republičkog parlamenta, naveo da je jedan od razloga za donošenje ovog zakona naveo i promenu naziva ove službe u skladu sa Zakonom o policiji, tako da se više neće zvati komunalna policija, već komunalna milicija.

Poslanici počeli raspravu o Predlogu zakona o komunalnoj miliciji  2
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

On navodi da će komunalna milicija asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima, na primer građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili ekološkom inspektoru koji pokušava da spreči neko zagađenje. Navodi da će komunalna milicija ubuduće kontrolisati primenu zakona kojim se uređuje upotreba državnih simbola, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Ovim zakonom, kako je naveo ministar uređuje se i postupanje prema maloletnicima, a njime se uvode i dva nova ovlašćenja – prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca, ali i zaustavljanje i pregledanje vozila, naročito nelegalnih taksi vozila i vozila koja prevoze zemlju ili šut.

Komunalni milicionari će moći da snime dokaze o komunalnom prekršaju, ali i da pišu prekršajne naloge , a  novim zakonom definisaće se kazne za fizičko lice od 10.000 dinara, ako plati u roku od osam dana onda je 5.000, a ako to lice smatra da nije krivo, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud.

Pripadnicima komunalne milicije biće omogućen rad u civilu izuzetno i isključivo po pisanom nalogu načelnika  komunalne milicije i samo za poslove iz nadležnosti komunalne milicije, a biće uvedeni i strožiji kriterijumi za njihovo zapošljavanje u pogledu psihofizičke sposobnosti.

Ružić je naveo je da će u naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju samostalno odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme.

Nemanja Šarović, poslanik Srpske radikalne stranke ocenio je tokom rasprave da je komunalna policija već izašla na loš glas kod građana, da će, sudeći prema predloženim zakonskim rešenjima, biti na još gorem glasu i da će služiti da u civilu juri sirotinju koja prodaje oko pijace.

“Ovaj zakon ide u tom lošem smeru, šire se mogućnosti prinude, a osnovna svrha je jednostavno zanemarena. Veliki problem je što komunalna policija preuzima deo ovlašćenja policije, a sporno je i što komunalna policija može da traži neke podatke  iz oblasti Zakona o zaštiti podataka ličnosti. Ne možete ostaviti kozu da čuva kupus, niti komunalna policija može sama sebe kontrolisati oko podataka koje traži, a koji se smatraju zaštićenim podacima o ličnosti“, naveo je Šarović i upitao ministra da li će komunalni policajci, čije će ovlašćenje biti i zaštita državnih simbola, ukoliko neko prijavi, biti u stanju da sa groba teroriste Ridvana Ćazimija u Velikom Trnovcu skinu albansku zastavu koja se tu decenijama vijori.

Odgovarajući na pojedine primedbe radikala ministar Ružić rekao je da cilj zakona nije represija i sankcionisanje sirotinje.

Poslanici počeli raspravu o Predlogu zakona o komunalnoj miliciji  3
Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

“Ta logika koju vi propagirate značila bi eventualno da lopovi skromnijeg imovinskog stanja ne treba da budu sankcionisani, niti policija treba da ih hapsi”, naveo je Ružić i dodao da komunalna policija nema mogućnost da legitimiše bilo koga, ako ne sedi na ulici ili šeta. Ukoliko te osobe, kako je rekao Ružić, nemaju ili ne žele da pokažu dokumente, onda postoji mogućnost privođenja u policiju.

Arpad Fermond, poslanik saveza vojvođanskih Mađara ocenio je da je ovaj zakon izuzetno važan i da je on deo koalicionog sporazuma između SNS i SVM kojim je predviđena mogućnost stvaranja komunalne policije na lokalu.

Muamer Zukorlić, predsednik stranke Pravde i pomirenja naveo da mu uši para naziv “komunalna milicija“, jer ovaj pojam etimološki gledano nije ništa manje militantan od policije.

“Osim ako sa naše jezičke tačke gledano milicija treba da bude milija ili milostivija od ove policije”, rekao je Zukorlić i dodao da je rezervisan po pitanju preširokih ovlašćenja milicije, posebno one odredbe koja se tiče mogućnosti upotrebe prinude. Ta ovlašćenja, prema njegovim rečima mogu se upotrebiti, ali i zloupotrebiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari