Poslanici sa Kosova traže Dan oslobođenja 1Foto: EPA/VALDRIN_XHEMAJ

Kosovo još uvek nije usvojilo Dan oslobođenja kao službeni praznik. Iz Samoopredeljenja napominju da je vreme da institucije Kosova izmene Zakone o zvaničnim praznicima i da 12. jun proglase Danom oslobođenja Kosova, prenosi RTK.

12. jun, dan kada su Nato snage ušle na Kosovo, a koji je Skupština usvojila 2008. godine nije zvanično proglašen danom oslobođenja, iz pokreta Samoopredeljenje ističu da ne postoji volja da se odredi Dan oslobođenja.

„Kosovo nema Dan oslobođenja zato što predstavnici vlasti ne znaju za borbu. Oslobodilačka borba nije tretirana ni približno na način na koji je trebalo, ni istorijski, niti ustavno. Znači nije problem oslobodilačka borba, već Dan oslobođenja“, rekao je Redžep Seljimi za Kosova pres.

Kosovo treba da odredi Dan oslobođenja koji bi bio i zvanični praznik, smatra i analitičar Imer Muškoljaj.

„Taj dan bi trebalo da se proglasi Danom mira, kako se ne bi uvredile i ostale zajednice na Kosovu, tačnije da se ne prozove srpska zajednica, iako nijedan termin ne može da zameni Dan oslobođenja. Institucije ranije nisu imale kompetencije da izglasaju ovaj Dan, ali danas bi trebalo da promen Zakon i Skupština donese odluku da Kosovo što pre dobije Dan oslobođenja“, rekao je Muškoljaj.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Rasim Seljmanaj, glasao je 2008. protiv, jer je, kako kaže, zakon imao mnogo nedostataka.

„Slažem se sa mišljenjem da ovaj ogroman broj praznika treba smanjiti. Ideja da je Dan oslobođenja, u ovom slučaju 12. juna, postane zvaničan praznik je dobra. To ne bi trebalo da bude samo praznik“, rekao je Selmanaj.

Kako prenosi RTK, u skladu sa Zakonom o praznicima Kosovo za sada ima jedanaest zvaničnih praznika, gde se ubrajaju i verski praznici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari