Poslanici tvrde da poštuju sve propisane mere zbog korona virusa 1Foto: Privatna arhiva

Upozorenja i zabrane  zbog korone virusa poštuju  i poslanici Skupštine Srbije  koji su  na prinudnom odmoru  zbog vanrednog stanja . Oni stariji  od 65 godina   su , kako tvrde u kućnom karantinu , dok oni mlađi vratili svojim  hobijima  i  osnovnim zanimanjima .

Branislav Mihajlović, samostalni poslanik  kaže  da obzirom da ima 66 godina teško mu padaju naredbe o totalnoj zabrani kretanja.

„Obzirom da sam dijabetičar navikao sam da šetam, a sada sve to moram da svedem na šetnju unutar zatvorenog prostora. Čitam, i pomno slušam  informacije. Ipak, podržavam uvedene mere i čak sam pristalica uvođenja još oštrijih mera u cilju spasavanja ljudskih života. Samo  rigorozna izolacija i  čvrsta disciplina mogu pobediti  ovu podmuklu opasnost. Kina je primer za to, kaže Mihajlović i dodaje da je njegova preporuka kolegama političarima da svi zamrznznu političke aktivnosti u vreme trajanja vanrednog stanja, jer politika deli, a nama je potrebno jedinstvo i solidarnost.

On  ima  poruku  i za predsednika države Aleksandra Vučića i smatra  da  bi  zarad homogenizacije građana trebalo da se odrekne funkcije predsednika SNS.

Za razliku od  Mihajlovića koji zbog godina  šetnje svodi unutar zatvorenog prostora samostalna poslanica i arhitektica Sonja Pavlović  upražnjava jutarnje šetnje, ali joj kaže nedostaju večernje šetnje na otvorenom.

„Dane provodim  slično kao i većina građana Srbije koji su odgovorni ,ali nisu podlegli panici. Higijenu u kući održavam u meri u kojoj to dozvoljavaju  dostupna sredstva  za higijenu. Ne koristim lift i idem peške do osmog sprata čime ostvarujem duplu korist. Izbegavam boravak u malom prostoru. Idem u jutarnju laganu šetnju bez rukavica i zaštitne maske koje  nisam uspela da nabavim. Sednem i u bašti kafića u komšiluku, kad nema gužve. Slušam dobru muziku na radio Karolona, a uveče sledi dobra knjiga i komunikacija sa prijateljima“, kaže Pavlovićeva.

I poslanica  i prevodilac Aleksandra Čabraja vreme zabrana zbog korone virusa provodi uz kjjigu. Kaže da radi više nego inače, prevodi neprekidno, ali i čita..

„Panici ne smemo da podlegnemo, jer je opasna kao i virus. Preporučujem knjige koje bi nam mogle biti vrlo korisne u širem smislu – Svedočantsvo Mmargaret Atvud, Černobiljska molitva – Svetlane Alekejević, a za one koji vole lakše, a dobro štivo,  Filipu Gregori , Sofi Kinselu i Agatu Kristi“, napominje Čabraja.

Knjige se ovih dana prihvatio i Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke. Kažed paralelno čita „Biti čovek – Patrijarh Pavle, Jovana Janjića i knjigu Atanasija Jeftića o Dostojevskom.

„Inače slušam državu i struku. Angažovan sam puno oko trudne supruge i troje male dece, ali i na dostavljanju potrepština najstarijima. Uveče deci čitam priče, a kada ih uspavam i sam čitam do kasno“, napominje Đukanović.

Poslanici tvrde da poštuju sve propisane mere zbog korona virusa 2
Foto: Privatna arhiva/ Aleksić

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke ovo vreme vanrednog stanja , strahova od virusa korone i brojnih zabrana provodi u Trsteniku. Napominje da se on i njegova porodica pridržavaju svih mera koje su propisali epidemiolozi.

„Ovo lepo vreme iskoristio sam  da završim  neke poljoprivredne radove, a pre svega rezidbu voća“, kaže Aleksić za Danas, dok njegov kolega iz SNS Ljubiša Stojmirović konstatuje da  su ovo sumorni neki dani  i da je sada  dobro imati  prijatelja jednostavnog, vedrog, veselog, lekovitog. Prijatelja , koji će da nas nauči  šta je važno, šta nevažno i koji će da nas šakom lupi po ramenu  i da od udarca ozdravimo. Baš onako kako je pisao čuveni Duško Radović“, objašnjava Stojmirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari