Poslanici zasedaju posle 15. maja? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Vanredno stanje koje je uvedeno 15. marta moglo bi da bude ukinuto najdalje do 15. maja, odnosno kako neki izvori Danasa tvrde odmah nakon Praznika rada ili Đurđevdana 6. maja.

Odmah po ukidanju vanrednog stanja Skupština Srbije je u obavezi da potvrdi sve mere i uredbe Vlade za vreme vanrednog stanja koje je uvedeno supotpisima predsednika Srbije, predsednice Vlade i predsednice parlamenta, ali i o rebalansu budžeta za ovu godinu.

„Ustav kaže da se Skupština mora sastati u roku od 48 sati, a ako ne može, onda se saziva čim se steknu uslovi i potvrđuje, ili pak ne, sve mere Vlade donete u međuvremenu. Skupština može, a ne mora uz potvrdu svih donetih mera Vlade, da donese i odluku o ukidanju vanrednog stanja. Vanredno stanje ne može da traje duže od 90 dana, nakon čega se može doneti odluka o vanrednom stanju koje važi i sledećih 90 dana, nakon čega više ne može“, objašnjava za Danas poslanica DS i potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić.

Ona napominje i da ukoliko Narodna skupština odluči da ukine odluku o vanrednom stanju, a potvrdi sve mere Vlade donete u međuvremenu, ostaje odluka Ustavom predviđena za određivanje datuma izbora odloženih usled vanrednog stanja, predsednika Srbije za parlamentarne i predsednice parlamenta za lokalne izbore.

Čomić podseća da je Republička izborna komisija u svom Rešenju o prekidanju svih izbornih radnji utvrdila „da će novi rokovi za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike biti utvrđeni u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji, počev od prestanka vanrednog stanja“.

„Novi rokovi teku kad se utvrdi datum izbora, pri čemu do tog novog datuma ne sme biti manje dana od broja dana koji su preostali do dana izbora, a na dan prekida izbornih radnji. Jedno tumačenje određivanja datuma izbora je da nadležni za raspisivanje to učine danom kad na snagu stupi odluka Skupštine o ukidanju vanrednog stanja, a drugo da je to moguće tog dana samo ako su istovremeno prestale i sve mere koje su se ticale slobode kretanja građana. Da bi izborne radnje normalno tekle mora se obezbediti slobodno skupljanje potpisa, okupljanje i kretanje, a mogu ostati na snazi osnovne mere zdravstvene zaštite kao preporuke“, napominje Čomić.

Dodaje da je preduslov svega da je epidemija pod apsolutnom kontrolom, a uz jasno obrazložene odluke o postepenom ukidanju svih drugih mera vezanih za kretanje i okupljanje koje je Skupština u međuvremenu potvrdila, pijace, škole, vrtići, fakulteti, gradski i međumesni saobraćaj, sportski i drugi događaji masovnog okupljanja, zabrana kretanja za građane starije od 65godina, otvaranje prodavnica, kao i svih proizvodnih procesa.

Sagovornici Danasa tvrde da bi bilo pametno da se ukidanje vanrednog stanja i svih donetih mera donosi pažljivo uz ocenu struke o epidemiji i uz saglasnost sa njihovim preporukama.

Zoran Živković, poslanik Nove stranke, koji već više od godinu dana bojkotuje rad parlamenta, kaže da će po ukidanju vanrednog stanja učestvovati u radu parlamenta koji će razmatrati odluku o njegovom uvođenju. Kaže da će se za tu sednici dobro pripremiti i da nema nikakvog opravdanja da izostane sa te sednice. Očekuje i da će parlament raspravljati i o rebalansu budžeta za ovu godinu i o kontroli trošenja sredstava u vreme pandemije.

„Učestvovaću u raspravi u Skupštini Srbije o uvođenju vanrednog stanja kada god ta sednica bude zakazana. Bilo je potrebe za vanrednim merama, ali je bilo bolje da je njih doneo parlament, jer smatram da bi bile prihvatljivije za sve građane. Ishod bi bio isti i da ih je Skupština izglasala, a odluka bi bila u skladu sa Ustavom. Ovako, način uvođenja vanrednog stanja je za kritik, a posebno neke mere koje je vlada donela i koje se odnose na socijalno distanciranje i pojedinačne izolacije“, ističe poslanik Đorđe Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari