Balša Božović: Na delu klasičan državni udar 1Foto: M. R. Milenković

Balša Božović, poslanik DS-a, rekao je na konferenciji za novinare da je na delu klasičan državni udar jer je zgrada Parlamenta pod opsadom ogromnog broja policajaca, među kojima ima i žandarmerije.

On je naveo da policije ima u bifeu, restoranu, poslaničkim klubovima, da šetaju pod punom opremom, naoružani.

„Zamenik generalnog sekretara nam je rekao da ne zna odakle ovoliko policije i da ih oni nisu zvali. Obezbeđenje nam je reklo da se obratimo ministru policije. Zakon nije ispoštovan, Parlament je u posebnom režimu, iako je on posebna grana vlasti i samo nadležni iz Parlamenta mogu da pozovu policiju“, rekao je Božović i dodao da je zbog toga zaposlenima ranije danas bilo zabranjeno da uđu u Skupštinu, kao i novinarima

Balša Božović: Na delu klasičan državni udar 2
Foto: M. R. Milenković

Inače, novinarima je zabranjeno da se pomeraju iz skupštinskog hola. Dok je Božović govorio, nekoliko poslanika vladajuće većine je dobacivalo sa balkona.

Ranije u toku dana, uprkos pozivu Aleksandra Martinovića da mediji dođu i razgovaraju sa braniteljima Skupštine, novinarka Danasa je naišla na zaključana vrata na ulazu iz Kosovske ulice.

Policija je baš sa unutrašnje strane otvorila vrata i rečeno nam je da ne možemo da uđemo jer nema aktivnosti. Pozvali smo informativnu službu, ali tamo nije bilo nikoga. Pokušali smo da pozovemo i nekog od poslanika, ali se niko nije javljao na telefon.

U međuvremenu smo saznali da je Parlamentu do tada viđen jedino Milovan Drecun. Zanimljivo je da su novinari Tanjuga pušteni na glavni ulaz uprkos pravilu da je ulaz za novinare iz Kosovske ulice. Inače, na ulazu u Kosovskoj primećeno je nekoliko policajaca koji su „čuvali“ ulaz od znatiželjnih novinara.

Neđo Jovanović, poslanik SPS i zamenik šefa poslaničke grupe nam je rekao da novinari Danasa ne mogu da uđu u Skupštinu. On je dodao da on nije organizator i da ne zna šta se dešava, a na naše pitanje kako mi možemo da znamo koliko poslanika ima u parlamentu i zbog čega učestvuje u farsi u kojoj, kako kaže, ne zna mnogo, odgovorio nam je da nam njegov lični stav ništa ne znači.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je danas će poslanici vlasti ostati u Domu Narodne Skupštine i da će je čuvati od onih koji bi hteli da „nasiljem, pretnjama i ucenama da preuzmu institucije i uzmu vlast u Srbiji“.

Policija u pripravnosti u Skupštini

Balša Božović: Na delu klasičan državni udar 3
Foto: M. R. Milenković

Grupa podanika SNS okupila se u informativnoj službi Parlamenta kako bi sa prozora svojim očima vidi koliko se ljudi okupilo ispred zdanja na Trgu Nikole Pašića. Njihova konstatacija je bila „malo ih je, kao što smo i očekivali“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari