Posle tročasovne rasprave usvojen budžet Kragujevca za 2020. 1Kragujevac Foto: Wikipedia

Odbornici Skupštine grada Kragujevca danas su posle tročasovne rasprave usvojili budžet za 2020. godinu u iznosu od 9,9 milijardi dinara.

Obrazlažući prihode, gradonačelnik Radomir Nikolić je istakao da su oni veoma realno i precizno urađeni.

Najveći prihod koji čini budžet neuobičajeno velikim u odnosu na prethodne četiri godine su prihodi od prodaje zemljišta, zasnovani na pismima o namerama potencijalnih investitora, kako za stanogradnju, tako i za potrebe industrije, razvoja biznisa i poslovanja, istakao je Nikolić.

On je dodao da su investicije kompanija „Janfeng“, „Tekin“ i „Milanović“ najbolji dokaz predanog rada u prethodnom periodu u pogledu dovođenja investirora. Procenat realizacije budžeta iz godine u godinu je sve veći, ove godine oko 83 odsto, što znači da se sve bolje i lakše planira.

Najvažnije je što su izvorni prihodi ozbiljno porasli, ove godine iznose 5,4 milijarde, a 2014, podsetio je Nikolić, bili su 4,2 milijarde, što znači da je Kragujevac na dobrom putu. Budžet je okrenut svemu onome što su osnovne potrebe Kragujevčana, pravljen je da bude domaćinski i da građani od njega vide neku korist, istakao je Nikolić.

Opozicioni odbornici su oštro kritikovali budžet, ocenivši da on nije ni „domaćinski ni razvojni“, već da je, kako je rekao, bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović „nerealan i neostvariv“.

Budžet od skoro 10 milijardi dinara je preveliki. Naše znatno manje budžete ste osporavali, nazivajući ih nerealnima, vi ste sada napravili jedan predizborni, neodrživi i neostvarivi budžet, rekao je Stevanović. On je ocenio da su i prihodi grada od 6,7 milijardi nerealno projektovani i da su zasnovani na pismima o namerama i navodnoj zainteresovanosti investitora za kupovinu građevinskog zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari