Posmatrači EU: Nedostatak transparentnosti u finansiranju izborne kampanje na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Misija Evropske unije za posmatranje prevremenih parlamentarnih izbora ocenila je da su izbori bili su dobro sprovedeni i transparentni, ali proces ponovnog prebrojavanja glasova nije protekao glatko, pa je potrebna izborna reforma na Kosovu.

Misija je istovremeno utvrdila da je bilo zloupotrebe javnih resursa i nedostatka transparentnosti u finansiranju kampanja političkih stranaka.

Šefica Misije za posmatranje izbora EU, istovremeno članica Evropskog parlamenta, Viola von Cramon-Taubade, naglasila je da je u delovima Kosova u kojima živi srpska zajednica postojao pritisak na gradjene da glasaju za odredjenu stranku.

„Želela bih da zahvalim (Nataliji) Apostolovoj i kancelariji EU na kontinuiranoj podršci. Glasanje je prošlo vrlo dobro, ali brojanje nije. Ako imamo prevremene izbore, oni bi trebalo da budu raspisani dva meseca unapred. Prebrojeno je 90 odsto glasačkih mesta i preporučujemo da se izabere nestranački sekretar biračkog mesta koji bi pružio podršku. Iako je broj nevažećih glasova i dalje visok, treba raditi na informisanju glasača i dobro je implementirati i preporučiti poboljšanje dizajna glasačkih listića „, rekla je ona.

„Takođe preporučujemo da razjasnite vrste žalbi i njihove vremenske rokove. Kosovo ima više registrovanih birača od svog stanovništva, u biračkom spisku ima mnogo mrtvih i preporučujemo da se spisak poboljša“, rekla je Von Cramon-Taubade.

Prema njenim rečima, zakonom bi trebalo utvrditi kraći rok za političke partije da objave odakle se finansiraju, a za CIK je važno da poveća broj žena u izbornoj administraciji.

„Političke stranke treba da promovišu učešće žena, a CIK treba da poveća broj žena u sprovođenju izbora. Građani su čekali 50 dana na sertifikaciju rezultata i još uvek čekaju na uspostavljanje institucija“, rekla je Von Cramon-Taubade.

Njen zamenik Marijan Gabrijel rekao je da glasovi koji dolaze iz Srbije nisu tretirani kako treba.

„Kao misija smo od tužioca i policije pokušali da dobijemo informacije, ali proces glasanja poštom iz Srbije je prekinut. Nismo postigli nikakav konačan zaključak koji govori o ovom incidentu. CIK je odlučila da broji te glasove i vlasti na Kosovu nisu na odgovarajući način rešavale ovo pitanje „, rekao je Gabrijel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari