Potplaćivanje siromašnih glasača 1Foto: Stanislav Milojković

Svedoci smo da nas ambasadori Evropske unije i SAD pozivaju da učestvujemo na Vučićevim junskim „izborima“.

Ne znam da li su ambasadori upoznati sa pismom koje je Aleksandar Vučić poslao ovih dana srpskim penzionerima na kućne adrese. Da li i u zemljama iz kojih dolaze ambasadori predsednik države zloupotrebljava državne resurse, vrši pritisak na penzionere i ugrožava njihovu privatnost tokom predizborne kampanje? – komentariše za Danas akademik Dušan Teodorović pismo koje je stiglo na adrese penzionera u Srbiji, potpisano sa – Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke.

Sagovornik Danasa napominje da pismo Aleksandra Vučića predstavlja uz, svakodnevnu dvadesetčetvoročasovnu propagandnu mašineriju televizija RTS, Pink i Hepi i potplaćivanje manje obrazovanih i siromašnih glasača, koji se podmićuju paketima sa životnim namirnicama, još jedan dokaz neregularnosti celokupnog izbornog procesa.

– U pismu se novac isplaćen penzionerima prikazuje kao specijalna zasluga Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Novac koji se penzionerima deli pred izbore potiče iz novog zaduživanja Srbije pod nepovoljnim uslovima i služi za pridobijanje osiromašenog dela stanovništva – kaže Dušan Teodorović.

Dodaje da saradnja državnih institucija, verovatno Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog zavoda za penzijsko osiguranje, koje su Vučiću i njegovoj partiji obezbedile imena i adrese penzionera, predstavlja primer privatizovanja države i tretiranja državnih organa kao partijskog servisa.

– U pismu je posebno iritirajuće isticanje sopstvenih zasluga Aleksandra Vučića i njegove partije. Eksplicitno obećanje da se penzije neće smanjivati u budućnosti može kod penzionera samo da izazove strah i zebnju, s obzirom da je isto takvo obećanje u nedavnoj prošlosti Aleksandar Vučić prekršio bez i najmanje griže savesti. Bojkot predstojećih izbora je jedini mogući odgovor na ovo pismo i slične aktivnosti Aleksandra Vučića – zaključuje akademik Teodorović za naš list.

U prethodnih nekoliko dana, na adrese penzionera, stiglo je pismo iz Srpske napredne stranke, sa sloganom „Za našu decu“, koje potpisuje Aleksandar Vučić lično. Vladajuća stranka je u ovom pismu direktno i nedvosmisleno sebi pripisala zasluge za isplaćene novčane iznose, najpre za jednokratnu pomoć od 4.000 dinara, a onda i 100 evra, koje je prošle nedelje „leglo“ na račune penzionera, kao podrška za prevazilaženje krize izazvane korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari