Potrebno je više od zahvalnosti EU 1Foto: FoNet/ Evropska komisija

Visoki zvaničnici Evropske unije imaju apsolutno pravo da postave pitanje zašto ne postoji izraz zahvalnosti Evropskoj uniji na bilbordima kao što se to čini sa nekim drugim donatorima naročito u situaciji u kojoj se zna da je Evropska unija, ne samo u periodu pandemije nego i u prethodnih deceniju i više vremena, najveći donator u zdravstvo ali i mnogim drugim oblastima u Srbiji.

To ocenjuje za Danas Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, izjavu šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja, koji je na sastanku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta ukazao da se „na pomoć Kine hvali preko bilborda na ulicama Beograda, a zanemaruje pomoć koju je EU davala i ranije i daje sada tokom krize“.

„Svi su zabrinuti zbog Balkana. Vodi se borba oko narativa. Ako biste mogli da odete u Beograd, mogli biste videti bilbord sa slikom predsednika Kine Sija koji kaže ‘Hvala, brate Si, jedino nam vi pomažete’, što je smešno, nikada nismo videli bilbord kojim se zahvaljuje nama. Tako se onda kineska pomoć nađe na ulicama, a kada mi pomažemo i pre i tokom krize, onda ništa, zato moramo ojačati kapacitete da objasnimo svoju stabilizirajuću ulogu na Balkanu“, rekao je Borelj.

Ujedinjena demokratska Srbija, ističe Bojan Kostreš za naš list, čiji su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanski front sastavni deo, zato je i zahtevala da Vlada Srbije jasno i nedvosmisleno izađe za preciznim podacima o donacijama.

– Naravno da treba biti zahvalan svakome ko je pomogao u prethodnom periodu, ali se nikako ne sme dozvoliti politička manipulacija. Kada je EU u pitanju, naš stav je da se ne radi samo o zahvalnosti već i potrebi izgradnje i učvršćivanja veza sa zajednicom kojoj želimo da pristupimo kao i slanju jasne političke poruke da Srbija nema i ne želi drugi put osim evropskih integracija – zaključuje Kostreš za naš list.

Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma, ističe za Danas da kao što Aleksandar Vučić zloupotrebljava vanredno stanje za ličnu predizbornu kampanju, tako zloupotrebljava i međunarodnu pomoć koju dobijamo i to tako što se pomoć EU krije od građana, „a agresivno se preuveličava pomoć Kine i Rusije“.

– Osam godina se samo formalno krećemo ka EU, dok suštniski vlast čini sve da nas spreči u daljim evroatlanskim integracijama. Tokom vanrednog stanja mnoge stvari se vide jasnije, pa je tako očigledna namera Aleksandra Vučića da bez skupštine i daleko od javnosti promeni spoljnopolitički smer zemlje, i to odustajanjem i od samo formalnog puta ka evropi i usmeravanjem ka aziji. Ovakva namera se mogla nazreti i pre pandemije, kada je potpisan ugovor sa Evroazijskom unijom, posle čega je usledila javna i energična reakcija EU. Bilbord zahvalnosti Kini je samo još jedan korak u otvorenom potčinjavanju Kini i njenim intresima a sve na našu štetu – zaključuje Aleksandar Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari