Inicijativa za Požegu neće potpisati Sporazum sa narodom 1Požega: Protesna šetnja Foto: Danas

Inicijativa za Požegu, iako podržava vrednosti proklamovane u Sporazumu sa narodom koji je građanima ponudio Savez za Srbiju, neće potpisati taj dokument, jer u njemu nema garancija da će preuzete obaveze biti ispunjene.

Uz navode da ponudu Saveza za Srbiju da potpiše Sporazum „smatra iskrenim činom uviđavnosti i priznanja za jednogodišnje aktivno zalaganje Inicijative u borbi protiv korumpirane lokalne vlasti“, požeško udruženje građana navodi da je njihov stav o toj ponudi „sadržan u pitanju – Zašto je stranačkoj opoziciji u Srbiji i Savezu za Srbiju, kao njenoj okosnici, uopšte potreban Sporazum s narodom?“

„Potreban je, jer između političkih stranaka i naroda postoji spor i jaz nepoverenja koji bi trebalo da se prevaziđu. Za to nepoverenje su odgovorne stranke i sadašnjeg i bivšeg režima. Upravo zbog nepoverenja i nezadovoljstva naroda tradicionalnim političkim strankama, nastala su udruženja poput Inicijative za Požegu i brojnih srodnih organizacija širom Srbije“, saopštila je Inicijativa.

U saopštenju se navodi da je „dobro to što su političke stranke i pripadnici prethodne vlasti svesni tog nepoverenja i što pokazuju nameru da poverenje naroda opet zadobiju“, a potom se ističe da se „poverenje naroda ne stiče blanko potpisima građana na preuzete obaveze iz Sporazuma, u kome nije navedeno kako i čime njegovi potpisnici garantuju ispunjenje obaveza“.

„Pored toga što nema garancija, nema praktično ni posledica ili kazni za eventualno „neispunjenje“ dokumenta“. Stoga mislimo da je najbolji način da potpisnici Sporazuma svoju doslednost i posvećenost ispunjenju preuzetih obaveza pokažu u praksi, za šta je potrebno vreme . Iz tog razloga, Inicijativa za Požegu smatra da je u ovom trenutku rano, čak i suvišno, potpisivati Sporazum s narodom i da poverenje naroda treba graditi delima, a ne rečima i hartijama. Kada se to poverenje izgradi, a spor prevaziđe, ni Sporazum neće biti potreban“, ocenila je Inicijativa.

Ipak, kakao se poručuje, „zbog značajnog broja nekompromitovanih ljudi u strankama i onih koji su časno obavljali svoje funkcije, Inicijativa sugeriše svim građanima, pa i njenim članovima da postupe isključivo po vlastitoj savesti“.

Protest u subotu

Šestanesti protest građana Požege, čiji bunt protiv lokalne vlasti traje duže od jedne godine, biće u subotu u 18 časova na Trgu slobode, a Inicijativa za Požegu, koja organizuje protest, pozvala je Savez za Srbiju da tada, zbog zajedničkog cilja, ponudi građanima da potpišu Sporazum sa narodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari