Povezivanjem i solidarnošču protiv mafije na vlasti (VIDEO) 1Fotografija: Performans protiv ospstrukcije/Foto: Nenad Kovačević

Vlast u Srbiji nije u sprezi sa mafijom, nego je mafija na vlasti, a za promenu sadašnjeg stanja je potrebno da se povezuju građani i građanske incijative, da ne očekujemo da neko drugi uradi naš posao, da bude više učesnika u protestima i da budemo solidarni.

To je, između ostalog, poručeno sa tribine „Koja je tvoja crvena linija“, održane danas u Požegi, kojoj je prethodilo otvaranje izložbe „Karikature protiv diktature“, čiji je cilj borba protiv cenzure, jednoumlja i gušenja slobode mišljenja i izražavanja, a na kojoj su izloženi najnoviji radovi karikaturista Predraga Koraksića Coraxa i Dušana Petričića. I izložbu i tribinu su organizovali Inicijativa za Požegu i Novi optimizam.

Na tribini su govorili dr Jovo Bakić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Dušan Petričić i  Milan Ćulibrk, glavni i odgovrni urednik NIN-a, a razgovor je vodio Aleksandar Divović iz Inicijative za Požegu.

Iako je trebalo da se održi u velikoj sali Mesne zajednice Požega, u centru grada, tribina je održana u istoj zgradi, ali sprat niže i u manjoj prostoriji sa svega nekoliko stolica, zbog čega su prisutni, osim gostiju, sve vreme morali da stoje. U znak protesta zbog te vrste opstrukcije lokalne vlasti, koju predvode naprednjaci, okupljeni su priredili perforamans tako što su izašli ispred zgrade, nosili i pokazivali karikature. Oni su podržali i naše novine, tako što su kupili primreke Danasa i sa njima se fotografisali.

„Tražili smo ključ od velike sale i rečeno nam je da će on biti kod čoveka koji je za to nadležan. Međutim, on je došao i video da u svežnju nema tog ključa. Zvali smo odgovorno lice, koje nam je reklo da ne zna gde je ključ. Mislim da je to nova opstrukcija lokalne vasti i da nam namerno nisu dali ključ“, rekao je Divović i dodao da je Inicijativa za Požegu podnela zahev za koriščenje velike sale, ali da odgovor nije dobila.

Prisutni su se šalili, prepričavajući sličan događaj u Lučanima, kada je nedavno grupa građana trebalo da održi skup u MZ Dubac, ali im je predstavnik te MZ rekao da ključ nije kod njega, nego „možda kod onoga iz Pančeva“, aludirajući na aktiviste SNS koji su u Lučane došli sa strane kako bi učestvovali u kampanji naprednjaka za lokalne izbore, koji će se sutra održati u toj varošici. Prisutni su pitali „da možda i ključ od MZ Požega nije kod onog Pančevca“.

Navodeći da je „vlast uspostavila mafijaški sistem u državi“ i da je sa njenim predstavnicima „bespredmetna rasprava o crvenij liniji“, dr Jovo Bakić je ukazao na to da bi građani trebalo da odluče da li takvu vlast žele da trpe.

– Postoje građanske incijative u Požegi, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i drugim mestima i potrebno je da se povežemo i da imamo iste ciljeve. Ako se povežemo, njima neće biti spasa“, poručio je Bakić i podsetio na to da je „Inicijativa za Požegu nastala zbog lokalnih problema i lokalnih kabadahija, kojih ima u svakom gradu u Srbiji“.

Karikaturista Dušan Petričić je ocenio da je „sadašnja vlast, mnogo pre dolaska na vlast, prešla crvenu liniji i da se od nje sve više udaljava“, prognozirao da će „sadašnje stanje potrajati, ali da ne bi trebalo odustajati od borbe“ i citrirao Čerčilovu rečenicu: „Iz poraza u poraz, do konačne pobede bez gubitka entuzijazma“, što su pristni pozdravili gromkim aplauzom.

„ Ovo je prvi put da pamtim, da imamo mafiju i kriminalce na vlasti. Ovo nije sprega vlasti i mafije. Ovo je mafija na vlasti, a mafija u kombinaciji sa fašizmom daje neverovatne rezultate, koje ćemo, bojim se, tek da vidimo“, ali ne pada mi na pamet da odustajem“, poručio je Petričić.

Ocenivši da su u novinarskoj profesiji „pregažene sve linije – etika, dostojanstvo i ostale pozitivne ljudske vrednosti“, Milan Ćulibrk je istakao da je „sve to urađeno za male pare“.

– Osnovni zadatak novinara je da prenese istinu, a došli smo u situaciju da imamo državu koja laže. Vlast otvoreno i bezločno laže. Naš zadatak je da kod građana probudimo sumnju i, ako bi svako od nas proveravao takve informacije, laž bi se otkrila vrlo brzo“, kazao je Ćulibrk o pogubnom stanju u srpskim medijima.

Na skupu je govorio i Branislav Grubački Guta, osnivač Novog optimizma, koji je ranije bio gost na požeškim protetsima i, nakon što je predstavio kalendar za narednu godinu sa Coraxovim karikaturama, poručio je da „osim što postoji veliki pritisak vlasti, postoji i veliki pokret otpora protiv vlasti“.

Nastavak opstrukcije naprednjaka

U aprilu ove godine, u Klubu mladih, koji posluje u sastavu opštinske ustanove Sportsko-kulturni centar Požega, noć pre otvaranja izložbe Predraga Koraksića Coraxa, koju je priredila Inicijativa za Požegu, koja organizuje proteste protiv lokalne vlasti i koje je svojim dolaksom tada podržao i Corax, aktivisti SNS su iznad karikatura postavili fotografije Aleksandra Vučića. Naprednjačko „preuređenje“ postavke dogodilo se i pored toga što je Inicijativa dobila odobrenjeod lokalne vlasti da može da koristi taj prostor za izložbu i tribinu i što je platila zakup 6.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari