Požega: I posle hapšenja građani nastavljaju protest 1Foto: Inicijativa za Požegu

Građani Požege protestovaće i večeras od 19 časova na Trgu slobode i to 25. put od februara prošle godine.

Okupljanje, koje organizuje Inicijativa za Požegu, nazvano je „Protest za buđenje institucija“ sa koga će se uputiti poruke o potrebi efikasnijeg rada državnih organa, a građani će se ohrabriti požeškim primerom koji dokazuje da je građanski aktivizam ne samo poželjan već da može da bude i uspešan.

Okupljanje u Požegi biće svojevrstan skup građanskih aktivista, jer će ugostiti lokalna udruženja građana koja su okupljena u Građanski front.

Građani Požege su prvi u Srbiji započeli proteste protiv lokalne i centralne vlasti i njihov aktivizam, koji su podržale mnoge javne i ugledne ličnosti, postao je primer u Srbiji kako se treba boriti za osnovna ljudska i građanska prava.

Bunt je počeo u februaru prošle godine kada je lokalna vlast, koju predvode naprednjaci i socijalisti, pokušala da za 12 miliona dinara iz opštinskog budžeta kupi nelegalni i nezavršeni objekat čiji su vlasnici muž i dever Zorice Mitrović (SNS), predsednice požeške skupštine.

Prošle subote je uhapšeno kompletno naprednjačko rukovodstvo – Milan Božić, predsednik opštine, pomenuta Zorica Mitrović, kao i Velimir Maksić, načelnik Opštinske uprave, koji se sumnjiče da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili budžet za 1.360.000 dinara.

Kako su osumnjičeni uhapšeni za mnogo manji iznos od onih za koje su ih prozivali učesnici protesta i aktivisti Inicijative i koje je utvrdila DRI, građani očekuju da će državni organi iskoristiti priliku i rasvetliti sumnje o ostalim nedelima požeških čelnika.

Prethodne subote je, kako ocenjuju u Inicijativi, „ostvarena mala pobeda protiv lošeg sistema, ali velika za građanski aktivizam“, a potom poručuju da se time pokazalo da „građani imaju moć i da mogu biti relevantan društveni i politički akter, uprkos partokratiji, nedemokratskim tendencijama, slabim i zavisnim institucijama, ucenjenoj javnosti, zarobljenim medijima, sistematskom sabotiranju slobodne misli“.

„Pratićemo kako će se razvijati ceo slučaj, a borba za pravedno društvo se nastavlja“, poručuju iz Inicijative. „Nije nam cilj, niti smatramo da je etički, da likujemo nad pritvaranjem čelnika požeške opštine. Želimo da pokažemo da građani imaju moć i da mogu da se pitaju i da sami odlučuju u kakvom mestu žele da žive“, rekao je za Danas Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari