Pravni savet Narodne stranke: Osuđeni učesnici protesta da ulože žalbe 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Pravni savet Narodne stranke pozvao je danas sve osuđene koji su učestvovali na protestima u prethodnih nekoliko dana da se žale na prvostepenu presudu u zakonskom roku od osam dana.

„Veliki broj uhapšenih učesnika protesta ekspresno je osuđen na zatvorsku kaznu, čime se nastavlja represija državnog aparata prema učesnicima protesta“, navodi se u saopštenju Pravnog saveta Narodne stranke.

Okrivljeni može i sam svojeručno da napiše i izjavi žalbu, a u njegovu korist žalbu mogu da izjave i bračni drug, srodnik po krvi u prvoj liniji, brat, sestra, zakonski zastupnik, usvojitelj, usvojenik, hranitelj i lice sa kojim živi u vanbračnoj zajednici ili u drugoj trajnoj zajednici života, dodaje se u saopštenju.

„Žalba bi trebalo da sadrži oznaku presude protiv koje se izjavljuje. U žalbi bi trebalo istaći da je okrivljeni osuđen bez ijednog dokaza, da mu sud nije dao pravo da se brani uz pomoć advokata i da predlaže da se presuda ukine, vrati prvostepenom sudu na ponovni postupak, kao i da mu se omogući da se brani sa slobode. Žalba bi trebalo da sadrži i potpis“, navodi Pravni savet Narodne stranke.

Žalba se predaje prekršajnom sudu koji je doneo prvostepenu presudu, ali se naslovljava na Prekršajni apelacioni sud, koji o njoj odlučuje u drugom stepenu, precizira se u saopštenju.

„Rok za izjavljivanje žalbe je osam dana od dana kada je presuda dostavljena. Blagovremenu, dozvoljenu i od ovlašćenog lica izjavljenu žalbu prekršajni sud će sa spisima predmeta u roku od tri dana dostaviti Prekršajnom apleacionom sudu“, navodi Pravni savet Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari