Na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. januara pravo glasa ima 6.652.105 birača, objavila je Republička izborna komisija. Pravo glasa na ovim izborima moći će da iskoristi oko 14.000 građana više nego na referendumu krajem oktobra prošle godine. Glasanje će biti organizovano na 8.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. januara pravo glasa ima 6.652.105 birača, objavila je Republička izborna komisija. Pravo glasa na ovim izborima moći će da iskoristi oko 14.000 građana više nego na referendumu krajem oktobra prošle godine. Glasanje će biti organizovano na 8.462 biračka mesta u Srbiji, a 31.370 birača moći će svoje pravo da iskoristi glasajući na 58 biračkih mesta u inostranstvu. RIK je takođe utvrdila da u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija pravo glasa ima 7.082 birača.
Najviše građana Srbije s pravom glasa ima u Nemačkoj (8.257), zatim u Austriji (2.714), a prvi put od razdruživanja Srbije i Crne Gore glasanje za 2.500 punoletnih građana Srbije biće organizovano i na šest biračkih mesta u Crnoj Gori – u Podgorici, Budvi, Herceg Novom, Tivtu, Sutomoru i Beranama.
Do 18. januara u birački spisak biće moguće upisati birače samo na osnovu odluke nadležnog suda, dok će konačan broj birača biti objavljen najkasnije 19. januara u ponoć. Svim biračima bi do 15. januara trebalo da budu dostavljena obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora. Rok za podnošenje izbornih lista istekao je 5. januara u ponoć, a RIK je proglasio 20 izbornih lista.
Inače, do kraja izborne kampanje ostalo je još devet dana i većina stranaka i koalicija zakazale su završne skupove. Kako Beta podseća, Srpska radikalna stranka, koalicija DSS-Nova Srbija i Demokratska stranka organizuju završne beogradske konvencije u Areni u tri poslednja dana kampanje – radikali u utorak, narodnjaci u sredu i demokrate u četvrtak, 18. januara.
Dan ranije u sredu 17. januara završni skup u Beogradu će održati i Socijalistička partija Srbije u Centru Sava, G17 Plus u Hali sportova i Pokret snaga Srbije ispred nekadašnje Savezne skupštine. Srpski pokret obnove Beograđane će pozvati da glasaju za tu stranku na skupu u Domu sindikata 16. januara, dok će koalicija PUPS-SDP poslednji predizborni nastup u Beogradu imati u ponedeljak 15. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari