Predsedavajuća OEBS-u: Cilj moje posete je osnaživanje žena, mira i bezbednosti na Kosovu 1Foto: FoNet/Božana Pavlica (Arhiva)

Predsedavajuća OEBS-u, švedska ministarka spoljnih poslova An Linde izjavila je danas u Prištini da je cilj njene posete osnaživanje žena, mira i bezbednosti na Kosovu.

Linde je na konferenciji za novinare rekla da OEBS ima dobru saradnju sa Kosovom, navodeći da je njena poseta demonstracija značaja koji ta organizaciji pridaje odnosu sa Kosovom.

„Moja poseta pokazuje značaj koji OEBS pridaje saradnji sa Kosovom. Želela bih da pohvalim Vladu Kosova za odličnu saradnju sa misijom OEBS-a. OEBS ostaje posvećen podršci vašim institucijama na osnovu našeg snažnog partnerstva“, kazala je Linde.

Navela je da govori kao predsedavajuća OEBS-u koji je statusno neutralan, ali je podsetila i da je Švedska, čija je šefica diplomatije, odavno priznala Kosovo.

Linde je rekla da dijalog Prištine i Beograda ima potencijal da reši dugoročne probleme i da doprinese ukupnoj stabilnosti regiona i dodala da je OEBS podržao sprovođenje sporazuma u ​​oblastima koje spadaju u mandat te organizacije.

„I dalje čvrsto verujem da postoje pozitivni efekti dijaloga i nadam se da će i dalje biti konstruktivan“, kazala je.

Linde je pozdravila ratifikaciju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznate kao Istanbulska konvencija, u Skupštini Kosova.

Sa Linde je na Kosovu i pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Asa Regner, koja je navela da su razgovarali sa ženama iz civilnog sektora, čiji je zahtev unapređenje agende rodne ravnopravnosti i učešće žena u odlučivanju.

„Zahtevale su sprovođenje Istanbulske konvencije i učešće žena u donošenju odluka vezanih za mirovne procese, za zastupljenost žena u politici i za druga pitanja iz oblasti rodne ravnopravnosti, poput ekonomskih prava žena, učešća na tržištu rada i borbe protiv nasilja nad ženama“, kazala je Regner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari