Predsednik opštine Preševo: Građani žele ujedinjenje sa Kosovom 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

Kod velikog broja Albanaca dugo postoji ideja o priključivanju Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu.

Međutim, u javnosti je ova tema aktuelizovana od trenutka kada je predsednik Kosova Hašim Tači izneo predlog o razganičenju Kosova sa Srbijom. To je dovelo i do sve češćih sastanaka predstavnika opština na jugu Srbije sa predsednikom Kosova, koji će, kako je ranije i sam najavljivao, plan o pripajanju predstaviti u Briselu, prenosi RTK Live.

U intervjuu za agenciju Kosova pres, predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi kaže da građani ovih opština žele ujedinjene sa Kosovom, što je prihvatljivo i za predsednika Kosova.

Arifi je dodao da zahtev za ujedinjenjem ne bi trebalo da ide na bilo čiji lični konto. Međutim, dodaje da postoje tri uslova da se dolina priključi Kosovu.

„Jasno je da mi ne zahtevamo teritorijalnu razmenu, ne kažemo uzmite sever Kosova i pripojite ga Srbiji a nas uvedite u Kosovo. Iz te prespektive, to je korekcija granica, iz naše perspektive to je pripajanje. Za nas je bitno da se ne razmenjuje teritorija, kao ni da se deli ‘Preševska dolina’, da se ne deli deonica autoputa ili železnice, to je bitno za nas, imamo naše uslove i podršku međunarodne zajednice.  Tri uslova su ispunjena ako su ispunjena, onda može da se traži da se pridružimo. Mi ne želimo da se priključimo na štetu Kosova i da stvorimo neželjene efekte, u smislu političke nestabilnosti u region, to je ono što ne želimo“, dodaje Arifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari