Predsednik opštine Veliko Gradište: Uspešna poslovna godina 1Dragan Milić predsednik opštine Veliko Gradište Foto: M. V.

Sve što smo građanima obećali na početku mandata, to smo i ispunili, a u nekim segmentima uradili smo i više od toga, kazao je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, sumirajući poslovnu godinu na izmaku.

On je istakao da Veliko Gradište ima privilegiju da se na njegovom području nalazi Srebrno jezero, deo Dunava i granica sa Rumunijom, odnosno Evropskom unijom, pa takve pogodnosti nastoje da maksimalno iskoriste.

„Ovu godinu karakteriše odlična saradnja sa Vladom Srbije, koja je prepoznala potencijale našeg kraja i koja nam maksimalno pomaže. Aleksandar Vučić ovde je dolazio dva puta, kao premijer i kao predsednik, a dolazili su i brojni ministri. Premijerka Ana Brnabić, u svom govoru u Požarevcu, našu opštinu je posebno pohvalila, što nama veoma znači i jak nam je motiv da nastavimo u dobrom smeru“, istakao je Milić.

Tokom 2019. godine završeni su brojni projekti, naročito u oblasti putne infrastrukture. Asfaltirano je dva kilometra u samom gradu, kao i regionalni put Ram-Topolovnik, dug 12 km i vredan 1,5 miliona evra, koji povezuje  magistralni put Požarevac-Veliko Gradište sa Ramom i Istočnom Srbijom i Banatom, preko dunavske skele, uz pomoć skele preko Dunava.

Završava se i 10 km puta Srebrno jezero-Zatonje, uz pomoć države, a sledeće godine uradiće se i biciklistička staza do Rama.

„Okončana je i obnova Ramske tvrđave, za koju je Turska dala 1,7 miliona evra. Ona nije zvanično otvorena, ali je za dva meseca imala 5.000 poseta. Do sredine januara završićemo sportsku halu, koja će biti baza za dalji rad košarkaškog kampa Miloša Teodosića. Dogovaramo se i sa seletorom naše odbojkaške reprezentacije, prvakom Evrope, Bobom Kovačem, koji je naš Gradištanac, da se ovde otvori škola odbojke“, rekao je Milić.

U procesu gasifikacije opštine, ostalo je da se gasovod izgradi samo u još jednom selu, a onda se čeka dovođenje gasa, što će značiti i privredi, i turizmu, i građanima. „Završavamo stiški vodovod za tri sela – Kurjače, Sirakovo i Majilovac. Radimo i na kanalizaciji za sam grad, priključićemo Topolovnik i Kumane na  na vodoizvorište koje je jedno od najboljih u Srbiji i daje 200 litara vode u sekundi, a nama
za celu opštinu treba dvostruko manje“, navodi Milić.

Rađeno je i uređenje seoskih puteva, uvedena je led rasveta preko privatno-javnog partnerstva. Radilo se i na projektu uređenja Trga i glavne ulice i sada se čeka da država odobri sredstva za nastavak radova, kako bi se ove lokacije povezale sa Srebrnim jezerom.

Od Kancelarije za javna ulaganja dobili su milion evra za kompletnu obnovu Doma zdravlja. Odobrena su im sredstva i za kompletnu obnovu Muzičke škole, a javna nabavka biće na proleće.

Radiće i pilot projekat navodnjavanja uz učešće tri sela, koji finansira država.

„Ponovo radi „Dunavka“ kupljena iz stečaja, u Ostrovu je jedan privatnik na 30 godina zakupio 200 hektara i zasadio voće, drugi na veliko pravi torte i kolače. Očekujemo da se proda stari hotel i da se izgradi jedan novi, kao i da se na području od nekoliko hektara postave solarni paneli za proizvodnju struje. Osim toga, ljude u selu podstičemo da izdaju višak prostora turistima i od toga da žive. Uz pomoć svih ovih projekata, nezaposlenost ćemo svesti na minimum“, kazao je Milić.

U narednoj godini u planu je da se završi škola u Srednjevu koja se gradi godinama, da se krene sa projektom navodnjavanja, da se, u saradnji sa državom, napravi brza saobraćajnica, bez zaustavne trake, koja će u prvoj fazi ići do Golupca.

U planu je i da se staza pored Srebrnog jezera od 800 metara produži na 1,5 km, što je investicija od dva miliona evra. Nastaviće se i s promocijama turizma u Rumuniji, jer je sve veći broj njihovih turista. U planu je da se povežu sa Požarevcem i Golupcom jer tako značajno obogaćuju turističku ponudu.

„Ne zapostavljamo ni pomoć porodicama i deci. Đaci imaju besplatnu užinu i prevoz, studenti stipendije, nagrađujemo „vukovce“ i osvajače prvog mesta na takmičenjima, a nagrade sleduju i uspešnim sportistima. Pomažemo vantelesnu oplodnju, poklanjamo auto-sedišta za bebe, nezaposlenim majkama dajemo jednokratnu naknadu“, rekao je Milić.

Do sada je zatvorena samo jedna škola, u Ramu, dok je u Kumanu ponovo počela sa radom. Nadaju se da će đaka biti više, jer je, nakon smanjenja broja novorođenih sa 150 na 108, ove godine njihov broj bio 132.

„Veoma sam zadovoljan kako je prošla 2019. godina. Ostvareni su brojni projekti, a saradnja sa Vladom Srbije je bila odlična. I za sledeću godinu imamo ambiciozne planove, ali oni nisu nerealni, već ostvarljivi. Nastavljamo saradnju sa državom i nastavljamo da unapređujemo uslove za život naših građana, ali i za boravak turista. Naš moto je da svi koji dođu, treba i da nam se vrate. I zaista se mnogi vraćaju, što nam i jeste krajnji cilj“, kazao je Milić.

Manifestacije

„Imamo mnoge manifestacije i planiramo da taj broj još više uvećamo. Tu su Carevčevi dani, Alaske večeri, Pasuljijada, SILAFEST, Ciklokros, turniri u odbojci na pesku i u šahu,  Dani cveća… Planiramo i triatlon takmičenje i već imamo najave učešća iz Amerike“, rekao je Milić.

Bezbednost

Prvi čovek opštine zadovoljan je i što se tiče stanja bezbednosti, jer imaju odličnu saradnju sa policijom, koja profesionalno radi svoj posao. Postavljene su i brojne nadzorne kamere, pa nije bilo
incidenata, iako je ove godine u gradu zabeleženo skoro 130.000 noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari