Predsednik Srbije 9. maja na samitu "Brdo-Brioni" u Tirani 1Foto: Fonet/ AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će učestvovati na skupu koji se 9. maja održava u okviru inicijative „Brdo-Brioni“ u Tirani, kao i da će se na marginama tog samita sastati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u prestonici Albanije okupiće se lideri „zapadnobalkanske šestorke“ – Srbije, Albanije, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, kao i zvaničnici Slovenije i Hrvatske, država koje su svojevremeno pokrenule proces „Brdo-Brioni“.

Naši sagovornici kažu da će teme biti „uobičajene za takve skupove – odnosi u regionu, evropske integracije, mogućnosti za unapređenje saradnje među susedima“.

Pojedine diplomate nezvanično navode da će sastanku u Tirani prisustvovati i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je, podsetimo, prošle sedmice izrazio nezadovoljstvo u pismu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel što nije bio pozvan na skup o Zapadnom Balkanu održan 29. aprila u Berlinu, pod pokroviteljstvom Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Predsednik Srbije otputovaće u Tiranu u trenutku „veoma zategnutih“ odnosa srpskih i albanskih vlasti. Podsetimo, po povratku iz Berlina srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je za TV Pink da je razočarana premijerom Albanije Edijem Ramom, „jer je mislila da on ima drugačiju viziju Balkana i odnosa Srba i Albanaca, a da, zapravo, on sakuplja poene na populističkim stavovima“.

Vučić je juče ocenio da će Srbiju u „narednim decenijama skupo koštati to što nije prihvaćena njegova ideja o razgraničenju“ za rešenje kosovskog problema, preneo je RTS. Na pitanje novinara da li se i dalje zalaže za razgraničenje sa Albancima, predsednik Srbije je prilikom obilaska radova na izgradnji mosta preko Save i Kolubare rekao da se „vodila žestoka kampanja protiv mogućnosti kompromisa razgraničenjem, kako iz dela strane, tako i domaće javnosti“.

Vučić je najavio da će se 8. maja sastati sa potpredsednikom italijanske vlade Mateom Salvinijem u Rimu, pre puta u Tiranu, dok će 10. maja biti održana vojna parada u Nišu. Prema izveštaju RTS, on je napomenuo da „Salvinija smatra najmoćnijem političarem Italije“ i da će sa njim razgovarati o Kosovu, odnosima Srbije i Italije, „ali i o pozicioniranju u Evropi“.

Dodik uskoro sa Orbanom

Milorad Dodik će se uskoro sastati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, saznaje nezvanično Danas. Na taj način predsedavajući Predsedništva BiH nastaviće „diplomatsku ofanzivu“ u okviru koje se nedavno susreo i sa papom Franjom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari