Predstavljen Pupinov pokret 1Foto:FoNet/Medija centar

Cilj udruženje građana „Pupinov slobodarski pokret pameti, znanja, duhovnosti i sloge Srbije“ je da uz pomoć znanja, nauke i duhovnosti pomogne srpskom narodu u zemlji i rasejanju, rečeno je danas na predstavljanju tog udruženja.

Član pokreta Đura Grčić je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu rekao da je za pokret najvažnije „jačanje porodice i porodičnih vrednosti i uključivanje mladih u njihove redove“, a da je jedan od ciljeva pomoć svim porodicama koje se „odvaže na život u skladu sa prirodom i povratak na selo“.

Grčić je rekao da Pupinovo ime pokreta podseća koliko je on kao pojedinac pomogao svom narodu i da su članovi pokreta stavili pred sebe odgovornost da budu dostojni njegovog imena i dela i da budu „čelik Srbije“.

On je dodao da su ciljevi pokreta sveobuhvatna promena i vraćanje sistema tradiocionalnih, moralnih vrednosti i duhovnosti, jačanje osećanja ljubavi prema porodici, istorijskom nasleđu i otadžbini, čuvanje i unapređenje prirodnog, kulturnog i etnološkog nasleđa, unapređenje duhovnog, fizičkog i mentalnog zdravlja naroda, razvoj kulture, sporta, obrazovanja i nauke.

Prema njegovim rečima, pokret zalaže za očuvanje prirodnih resusrsa, rudnih blaga, reka, šuma, banja i prirodnih voda za piće, za povratak „svih u rasejanju“ i stvaranje uslova za njihovo uključivanje u rad zajednice i podizanje autoriteta porodice kroz promociju i jačanje porodičnih vrednosti i povećanje nataliteta „kao najvišeg cilja“.

Osnivač pokreta Zoran Stanišić je rekao da je snaga koju je Pupin utemeljio osnova okupljanja u Udruženje. Stanišić je rekao da nije potrebno da dijaspora dolazi i finansira „partokratsku ili lažnu poziciju ili opoziciju“, nego da dođe i „svojom vitalnošću, intelektualnim potencijalom i moralnošću vrati Srbiju Pupinovom putu utemeljena prave moralne, duhovne, vredne, radne i ponosne Srbije“.

On je rekao da je Kosovo „teritorija na kojoj su se sukobili dobro i zlo, prostor koji odslikava sukob božje pravde i ljudske nepravde“. Akademik Srpske akademije izumitelja i naučnika Milan Razić rekao je da su „naučnici srpske genetike dali najveći doprinos čovečanstvu“, dodavši da su članovi pokreta „pravi ljudi, na pravom mestu, u pravo vreme“.

Razić je naveo da je „perspektiva da se rehabilituje istina, sve ono što je kroz vekove falsifikovano“ i da ima „konkretne uvide u naše tehnologije i inovacije koje bi Srbiju mogle da preporode i da je učine najbogatijom zemljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari