Predstavnici opozicije predali Skupštini platformu za poboljšanje izbornih uslova 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predstavnici 11 opozicionih političkih stranaka i organizacija predali su danas na pisarnici Skupštine Srbije zajedničku platformu o poboljšanju izbornih uslova za pregovore koje bi sa vlastima trebalo da vode uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Među tim strankama i organizacijama su Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka, Građanski demokratski forum (GDF) i Pokret „1 od 5 miliona“.

Obezbeđenje Skupštine Srbije nije dozvolilo da se predlog platforme za poboljšanje izbornih uslova preda na glavnom ulazu, što su predstavnici opozicije pokušali, već su upućeni na sporedan ulaz.

Funkcioner SDS Konstantin Samofalov je novinarima rekao da 11 stranaka, organizacija i pokreta „nisu koalicija“ već da su zajednički radili na platformi, i dodao da je ta platforma već poslata Evropskom parlamentu.

Po njegovim rečima, do pregovora s vlastima o poboljšanju izbornih uslova dolazi zahvaljujući angažovanju predstavnika Evropskog parlamenta, jer „vlast ne želi pregovore“.

„Idemo na pregovore s dobrom voljom, ali nismo optimisti, ne živimo u iluziji da će izbori biti potpuno slobodni“, rekao je Samofalov.

Samofalov je dodao da ostaje da se vidi u kojoj će se formi voditi dijalog s vlastima u Srbiji, s obzirom na to da je poslanicima Evropskog parlamenta zabranjeno da putuju zbog pandemije korona virusa.

„Videćemo kada će razgovori početi, ali važno je da počnu što pre, da ne bude u minut do 12, jer će onda biti moguće samo kozmetičke promene“, kazao je Samofalov.

On je rekao da su platformi za pregovore teme sloboda medija, zloupotreba javnih finansija, funkcionerske kampanje i pritisak na birače, i da su uključeni i predlozi nevladinih organizacija CRTA, CeSid i Birodi.

Potpredsednik Građanskog demokratskog foruma, Rade Veljanoski, rekao je da je opredeljenje prilikom izrade platforme bilo da zahtevi budu „u okviru postojećih zakona u Srbiji, kao i evropskih standarda i iskustava“.

Veljanoski je rekao da „nije realno insistirati na maksimalističkim zahtevima“ i da očekuje da će biti uspostavljen dijalog sa vlašću.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan je rekao da zajednička platforma predstavlja „ram za pregovore“, kao i da nije toliko problem u izbornim zakonima u Srbiji, koliko u tome što se oni ne sprovode.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Predstavnici opozicije predali Skupštini platformu za poboljšanje izbornih uslova”

  1. Dovoljno bi bilo da se zabrani Vucicu bilo kakvo kandidovanje kao i da se zabrani da se bilo koja izborna lista ili kandidat poziva na ime i lik tog satrapa.

  2. Kakvi jadnici, pa svi zajedno nemaju cenzus.Nije samo vlast bedna u ovoj zemlji vec su ovi jos bedniji…

  3. daleko vam lepa kuća. pre bih i za samog vučića glasao nego za vas njegove lakeje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.