Pregovori o KiM ubuduće u formi "trojke" 1Foto: EPA-EFE JULIEN WARNAND

Pregovori o Kosovu ubuduće će u Briselu biti „verovatno vođeni u formi trojke“, kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova iz sedišta Evropske unije.

Kako objašnjavaju, to podrazumeva da će se „pregovaračkim stolom, pored predstavnika Beograda i Prištine, naći specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer, specijalni izaslanik EU za te pregovore, i neko od predstavnika organizacije poput OEBS-a“.

Diplomate navode da postoje „velike šanse“ da briselska zvaničnica Angelina Ajhorst postane specijalna izaslanica EU u Briselskom dijalogu, ali da konačna odluka o tome još nije doneta. Ajhorst se nakon godinu dana ponovo u pojedinim srpskim medijima pominje kao favoritkinja za navedenu funkciju. Diplomate za naš list tumače njen mogući izbor, pre svega, kao odraz jačanja uloge Sjedinjenih Država u dijalogu Beograda i Prištine, s obzirom da ona ima odlične veze sa administracijom u Vašingtonu.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Ajhorst, „pragmatična Holanđanka“ smatra se „kompromisnim rešenjem“, odnosno „bila bi po volji“ najuticajnijim članicama EU – Nemačkoj i Francuskoj.

„Nemačka i Francuska su se žestoko nadmetale za prestižne funkcije u novom sazivu evropskih institucija. To se najbolje može videti na primeru Ursule fon der Lajen, Nemice koja je postala nova predsednica Evropske komisije, dok će Francuskinja Kristin Lagard u narednih osam godina biti na čelu Evropske centralne banke“, objašnjavaju diplomate.

S druge strane, pojedini izvori sa Zapada tvrde da Angelina Ajhorst „nema dovoljnu političku težinu“ da obavlja funkciju specijalne izaslanice EU u Briselskom dijalogu, pa je „i dalje moguće“ da navedeni zadatak, ipak, pripadne nekom iz Nemačke. U tom kontekstu, sagovornici Danasa iz Berlina nezvanično kažu da se „učestalo pominje ime člana Bundestaga Petera Bejera kao potencijalnog kandidata“, ali se „određene šanse“ daju i nemačkom parlamentarcu Manuelu Saracinu.

„Bejer i Saracin su veoma zainteresovani za situaciju na Zapadnom Balkanu i imaju veliko iskustvo što se tiče ovog regiona. Na kraju, pojedini krugovi u Berlinu smatraju da bi pravi izbor za specijalnog izaslanika EU bio Gernot Erler, bivši funkcioner u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke“, ističu naši sagovornici.

Ambasada Nemačke u Prištini je juče za Koha ditore demantovala medijske tvrdnje da će Nemačka imati posebnog, „nacionalnog“ izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, „jer u tom procesu treba da posreduje EU“, dok su izvori Radija Slobodne Evrope iz nemačke vlade potvrdili da je zvanični Berlin „veoma zainteresovan da specijalni izaslanik EU“ za te pregovore dođe upravo iz Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari