Razgovori šefa Unmika Lamberta Zanijera i ministra za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Gorana Bogdanovića nastaviće se toko ove sednice u Prištini, potvrdio je juče za naš list Rasel Giki, portparol Civilne misije UN na Kosovu, ali nije mogao da precizira datum kada će se sastanak održati.

Razgovori šefa Unmika Lamberta Zanijera i ministra za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Gorana Bogdanovića nastaviće se toko ove sednice u Prištini, potvrdio je juče za naš list Rasel Giki, portparol Civilne misije UN na Kosovu, ali nije mogao da precizira datum kada će se sastanak održati. Giki kaže da će Zanijer i Bogdanović razgovarati o praktičnim pitanjima, koja je Ban Ki Mun, generalni sekretar UN, naveo u pismu predsedniku Srbije obaveštavajući ga o namerama da preuredi Unmik.

Antonijević i Kljakić podneli ostavke

– Pomoćnik ministra za KIM Ljubomir Kljakić potvdio je juče za naš list da je 21. jula podneo ostavku na tu dužnost. Kljakić kaže da ne zna da li je vlada na poslednjoj sednici, prošlog četvrtka prihvatila njegovu ostavku. On je u bio na čelu Sektora za saradnju sa međunarodnim misijama na KIM. Napominjući da u ostavci nije naveo nikakvo obrazloženje tog poteza, Kljakić kaže da dok zvanično ne dobije rešenje vlade ne želi da komentariše poslednje susrete predstavnika Unmika i Vlade Srbije. Vlada Srbije prihvatila je, kako je rečeno Danasu, neopozivu ostavku koju je na mesto pomoćnika ministra za KIM za poslove Srbije na KIM podneo Vuko Antonijević.

Iako je posle prošlonedeljnog Zanijerovog, od stupanja na dužnost šefa Unmika prvog susreta sa zvaničnicima u Beograd, iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno da je „zvanično postignut dogovor o početku procesa pregovora o uobličavanju međunarodne misije na KIM“, a Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije, prošlog petka pred Savetom bezbednosti UN zatražio da se „proces vrati na pravi put, uz puno angažovanje Srbije“, Giki kaže da je pitanje rekonfiguracije Unmika stvar „dogovora između UN i Brisela“ koji će verovatno uzeti u obzir i stavove zainteresovanih strana. Giki napominje da će se sa Beogradom razgovarati samo o praktičnim temama. On je time potvrdio raniju izjavu Ban Ki Muna da je Zanijer u Beogradu razgovarao o praktičnim pitanjima, dok će o nastavku procesa rekonfiguracije Njujork razgovarati sa EU.

Sedište Koordinacionog centra u Gračanici

– Ministarstvo i Koordinacioni centar za KIM predložiće Vladi Srbije da usvoji sveobuhvatnu strategiju za opstanak Srba u južnoj pokrajini. Osnovni strateški cilj odnosi se na jačanje institucija države Srbije na KIM, a ključni prioritet biće kvalitetno rešavanje životnih pitanja poput izgradnje infrastrukturnih objekata i stvaranja uslova za školovanje i zapošljavanje mladih – najavio je juče u Gračanici novi pomoćnik ministra za KIM Zvonimir Stević, saopšteno je iz Ministarstva. Stević je izjavio da će sedište Koordinacionog centra biti u Gračanici, kako bi se „kroz konkretne aktivnosti na terenu i realizaciju razvojnog programa NIP-a i drugih programa, rešavali gorući problemi zapošljavanja, posebno izraženi u centralnom delu KIM“. Stević je ocenio da je nedavno formiranje Skupštine zajednica opština AP KIM „dobar odgovor na jednostrano i protivpravno proglašenje nezavisnosti KIM, ali da Vlada Srbije mora da kroz pokrajinske parlamentarne izbore obezbedi pravno utemeljenje te Skupštine“.

Juče nije bilo moguće stupiti u kontakt sa ministrima Jeremićem i Bogdanovićem kako bi utvrdili o čemu je postignut dogovor sa Zanijerom – pregovorima o rekonfiguraciji ili o šest praktičnih pitanja koja je predložio Ban Ki Mun. Na poslednjoj konferenciji za novinare Vlade Srbije Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, iako je napomenuo da je Bogdanović dao infomaciju o susretu sa Zanijerom, nije mogao da preciznije odgovori na novinarsko pitanje šta su se srpski ministri konkretno dogovorili sa šefom Unmika. Za sada je nejasno i da li je nova vlada pristala da o praktičnim pitanjima razgovara u skladu sa Banovim predlogom koji je sredinom juna tadašnji ministar za KIM Slobodan Samardžić, odbio u ime prethodne vlade zato što je „način na koji je generalni sekretar UN preformulisao predlog Beograda o saradnji na sporovođenju Rezolucije 1244 posle jednostrano proglašene nezavisnosti neprihvatljiv, pre svega u oblasti carina i pravosuđa“. Tadićev odgovor Ban Ki Munu u kome, između ostalog, ocenjuje da „šest navedenih tema za diskusiju traže posebnu pažnju i da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa UN kako bi postigao zadovoljavajući sporazum“, bili su konačna tačka razlaza bivšeg premijera Vojislava Koštunice i predsednika Srbije.
Samardžić objašnjava za Danas da je „ideja bila da o šest tačaka pregovaraju UN i Beograd“, a da je „Ban Ki Mun u potpunosti preuredio njen smisao i da način na koji je Beograd pristao sada da pregovara predstavlja priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“.
– Ne znam o čemu su Jeremić i Bogdanović razgovarali sa Zanijerom, ali pretpostavljam da je to nastavak inicijative o saradnji na sprovođenju Rezolucije 1244 SB UN u situaciji nastaloj posle jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM koju je Samardžić pokrenuo 15. marta. On je radio na osnovu Akcionog plana i ne verujem da će Bogdanović u razgovorima sa Zanijerom izaći iz okvira tog plana, koji pokušava da negira jednostrano proglašenu nezavisnost KIM koju je priznala većina država članica SB UN – kaže za Danas Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose.
Janjić kaže da „pregovori o rekonfiguraciji nemaju veze s pregovorima o šest praktičnih tačaka koje predstavljaju prilagođavanje stvarnosti“.
– Predlog Ban Ki Muna ostao je u okviru Rezolucije 1244 SB UN, dok je Samardžićeva inicijativa prevazilazila taj okvir. Ona podrazumeva i preispitivanje procesa pregovora koje je vodio Marti Ahtsari i jednostrano proglašenje nezavisnosti KIM. Sasvim je jasno da će se sa Beogradom razgovarati samo o praktičnim pitanjima od zajedničkog znajača i to bi srpskim vlastima trebalo da omogući da ostanu u procesu, ali ih o rekonfiguraciji niko ništa neće pitati. Beograd tu nema šta da traži i dobro je da se ne trpa u proces koji ne može da kontroliše. On samo može rekonfiguraciju da prizna ili ne prizna – naglašava Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari