Foto: Kabinet premijerke

Razgovaralo se i o ostvarenoj kroz obnovu političkog dijaloga proteklih godina i dobru privrednu saradnju, saopštila je vlada.

Brnabić je istakla da je veoma zadovoljna prisustvom velikog broja kanadskih kompanija u Srbiji, što govori o dobrom privrednom ambijentu, ali i nameri Vlade Srbije da se daljim reformskim koracima omoguće još optimalniji uslovi poslovanja.

Kanadske kompanije su do sada najviše investirale u oblasti rudarstva i energetike, ali se prema rečima ambasadorke Ketlin Čaba, njihov investicioni fokus usmerava i ka oblastima poljoprivrede, IT tehnologija, naučno-tehnoloških inovacija, digitalizacije, kulture i filma.

Kanada vidi Srbiju kao stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i prepoznaje napore koje Srbija preduzima u rešavanju nasleđenih problema i ostvarenju regionalnog pomirenja, piše u saopštenju.

Čaba je navela i da je Kanada predsedavajuća G-7 od januara ove godine, a da će prioriteti njihovog predsedavanja biti investicije i globalni rast, rad i zapošljavanje, rodna ravnopravnost, klimatske promene i poštovanje građanskih prava.

Na sastanku je najavljeno skoro potpisivanje Sporazuma o avio-saobraćaju, koprodukcijska saradnja u oblasti filmske industrije, a premijerka Brnabić je uputila poziv ambasadorki da dođe na otvaranje prve digitalne farme u Srbiji, u mestu Krivaja, koje se očekuje krajem marta.