Premijerka Srbije: 'Besmislena' zabrana izgradnje malih hidroelektrana 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da Vlada više neće odgovarati na pitanja o fabrikovanim aferama, komentarišući pitanje Đorđa Vukadinovića da li izvozom oružja treba da se bave državni proizvođači i da li treba da se uvede moritorijum na privatne firme koje se time bave.

Odgovarajući na pitanje Vukadinovića o novim propisima za mini-hidroelektrane, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da smatra da one nisu poželjne u zaštićenim dobrima i da se na tome treba ograničiti u novom propisu, jer Srbija, prema mnogim konvencijama, mora da ima i alternativne izvore energije.

Brnabić je rekla da razume potrebu za zaštitom životne sredine, ali da misli da se u Srbiji ide u krajnost i da se politizuju teme koje nemaju veze sa politikom, poput toga ko je dozvolio izgranju malih hidroelektrana, i da se tako došlo do ideje da ih potpuno treba zabraniti.

„To je potpuno besmisleno. U 2018. je povećana proizvodnja energije u hidroelektranama, pre svega u mini hidroelektranama. Zemlje koje mnogo više brinu o životnoj sredini nastavljaju da grade mini hidroelektrane“, kazala je Brnabić.

Govoreći o euro 3 motorima, Trivan je rekao da ih niko neće oduzimati građanima, već da će se razmatrati da li da se zabrani njihov uvoz.

Vukadinović je pitao i koje su šanse da se obezbedi terapija najnovijom generacijom lekova za obolele od multiplekskleroze, a premijerka je odgovorila da je pogledala statistiku i da postoje dva problema – „leči se samo 13 odsto od ukupnog broja obolelih, a druga je da je terapija veoma, veoma, veoma skupa“.

Ona je navela da se od 2009. godine broj pacijenata koji se leči povećao za dva i po puta i dodala da se pregovara sa proizvođačima da se uvedu neke inovativne terapije.

Vukadinović je istakao da poštuje napore koji se čine, ali da kada bi se odustalo od izgradnje stadiona bilo bi više novca za lečenje, na šta je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ta ideja za nekoga verovatno opravdana, ali da u svetu ne postoji zemlja koja sav novac troši na lečenje.

Lončar je dodao je dodao da su u prošlosti zdravstvene ustanove davale novac medijima da se ne priča o problemima, precizirajući da je Klinički centar Srbije novac davao za reklamiranje, a pozvao je Vukadinovića da ga demantuje.

On je dodao da će naši pacijenti imati lek za multipleksklerozu koji je pre godinu dana registrovan u SAD. Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Elvira Kovač pitala je o merama pronatalitetne politike, a predstavnici Vlade hvalili su se njenim rezultatima, dok je premijerka najavila da je cilj da u 2020. sve lokalne samouprave budu uključene u elektronski upis u vrtić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

37 reagovanja na “Premijerka Srbije: ‘Besmislena’ zabrana izgradnje malih hidroelektrana”

 1. Ideja o MHE je stara decenijama, te sada oni na zapadu koji su je i kreirali troše ogroman novac za njihovo gašenje i vraćanje narušene prirodne sredine u prethodno stanje, i ne grade nove kako tvrdi premijerka. Uzgred, kada završi ulogu premijera, ona neće živeti u Srbiji tako da je nije briga šta će ostati iza nje. O skupim, skupim…lekovima, koliko je novca otišlo zvezdi i partizanu,..pa da ne nabrajamo dalje? Mislim da ova gospođa svojim izjavama građane osuđene na vlast čiji je i ona deo, zaista vidi kao stado kome je bitno samo da napuni stomak do sledećeg obroka. Da su učili predmete, makar fakultativno, koji zadiru u filozofiju, istoriju, psihologiju (u SAD je imala tu mogućnost), znali bi da precenjivanje predstavlja grešku, a potcenjivanje- samoubistvo.

  • Gospodja/Gospodin Brnabic je studirala na trecerazrednom privatnom univerzitetu Northwood Michigan na kome se vecina nastave odvija online a Masters je takodje uspela da dobije na isto toliko nekvalitetnom UK univerzitetu…nju niko ozbiljan ne bi u inostanstvu zaposlio. Samo u Srbiji takve face imaju poziciju I misljenje!Srbija dozivljava dno svog bivstvovanja,a nasa pametna deca moraju da odu. Ona je vrhunac naseg duhovno kulturnog kraha.

   • Ova premijerka je toliko nepametna (da ne koristim prikladniju reč „glupa“) da se bojim da svojim izjavama ne proizvede neki čestični fenomen i generiše, daleko bilo, crnu rupu.

   • A. Brnabić je gospođica.Sve što nam kaže,dobije prethodno kao usmeni ili pismeni nalog.

  • Potpuno ste u pravu,taj projekat je davno napušten u EU…a da Srbi nemaju svest o životnoj sredini je ništa novo jer nemaju ni sankcije za njeno uništenje. MHE su smrt za naše vode i okolinu…vec dokazano a vode su resurs oko koga ce se u skorijoj budućnosti ratovati…naši prirodnjaci,biolozi,hemičari i ostale struke bi trebali puno više da se angažuju u cuvanju tih resursa…Može se živeti bez automobila, prada torbe,cigareta,šminke,letovanja, ali bez vode se može izdržati samo 3 dana. Uzgred budi rečeno radila sam u vodosnabdevanje kod nas i znam koliko je neznanje ne samo kod običnih ljudi vec i onih koji su zaduženi da vode brigu o tome.Zato je valjda u Srbiji i prodato toliko izvorista vode. Voda se ne sme gledati kroz euro,vec kao prirodno bogatstvo.

 2. Kad ov zena otvori usta imam transfer blama. A tek kad arogantno govori o stvarima o kojima nema pojma…

 3. Pametni loncar, ne mozezemlja da sav novac trosi na levenje. Zato je on sav novac za lecenje lepo dao ONIM-KOJIMA je potrebniji. Sta ce pacijentima snimanje na rentgenu, magnetnoj rezonanci aparatima najnovije tehnologije. Sta ce pacijentim lekovi, neka pomru, oni i onako ne moraju da rade, a i smanjice se pritisak na Penzioni fond.
  Sta ce pacijetima jeftini lekovi, koji se kupuju za pare poput RANITIDINA od 170 dinara, eno im kontrolok od 340 dinara. Ili zasto da piju antibiotike, nek piju caj od kamilice i stavljaju mekinje na stopala.
  Da se covek zacudi kojom se logikom vodi nas ministar zdravlja, dok se istovremeno grade klinicki centri, renoviraju domovi zdravlja i krece ordinacije u koji ce tim istim pacijentima biti uskraceno mnogo toga. Pa za koga se to gradi i licka, ako nije za pacijente? Mozda za one koji preko ovihpreduzimackih radova nesmetano i nekaznjivo krade zdravstveni dinar.

   • Svinjski grip nam je pred vratima a u domovima zdravlja neme više kacine protiv gripa. I kažu da je više neće ni biti. Zato su rafovi privatnih apoteka puni te iste vakcine a zli jezici akžu da je vakcine Lončar prodao privatnicima pošto on i Siniša Mali skuplaju pare za povišenje plata pred zbore. E sada, problem je kada pacijent kupi vakcinu u domu zdravlja neće da mu je daju , zabranjeno je, a privatne ordinacije imaju neke debele cene od 4-5000 dinara tako da mali broj pacijenata . Izgleda da će ove zime glavni punilac budžeta biti pogrebna elita koja je prebogata i bez netašice vakcina, a tek u novim prilokama ima da se nafatira.. Čekaće se na shrane po mesec dana kao u vreme Miločevića.

  • @Dejan Stanojlovic – Sve te najmodernije bolnice se grade za novo stanovnistvo na ovim prostorima: za Jevreje, Arape, Muslimane… Ocigledno je i sigurno da nije za nas. U privatnim klinikama vec sad ima vise Makedonaca, i gastarbajtera nego ovdasnjih pacijenata…

  • Otkacite se od ideje o izgradnji mini HE…taj projekat je u EU skoro propao jer su dobici u energiji skoro nikakvi a razaranje životne sredine enorm.Naravno da su pametne EU birokrate ovu ideju dalje prodali Balkancima posto sa pravom smatraju da Balkanci ionako ne razumeju sta znaci i kako se cuva zivotna sredina…zato se i umire u proseku puno ranije nego na zapadu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.