Premijerka tražila od ministara foto-album sa deset najznačajnijih projekata 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

„Nema ništa od rekonstrukcije Vlade Srbije, bar ne za sada. Fokus Vlade Srbije trenutno je na rešavanju pitanja Kosova, stabilnosti i jedinstvu, odnosno timskom radu, a sve na dobrobit građana Srbije“, rečeno je juče Danasu u kabinetu premijerke Ane Brnabić.

Oni podsećaju da je kabinet premijerke ušao u drugu godinu i da je efikasnost Vlade takođe jedna od najvažnijih tačaka.

Priču o rekonstrukciji ponovo su podgrejale spekulacije da je premijerka od svojih ministara tražila da što skorije podnesu izveštaje o radu, u kojima bi naveli bar deset velikih projekata na kojima su radili u proteklih godinu dana, kako bi potom usledilo ocenjivanje njihovog rada. Ministri, međutim, tvrde da oni redovno podnose izveštaje, ali da im premijerka ovoga puta nije tražila klasičan izveštaj, već foto-album sa deset najvažnijih stvari koje su urađene u njihovim resorima od početka godine, sa akcentom na sadašnji izgled projekta i to kako je on izgledao ranije. „To svakako nije izveštaj o radu ministara, već su ti albumi možda potrebni za neki marketing“, kažu Danasovi izvori iz Vlade.

„Redovno po prolaznim vremenima svaki ministar podnosi svojevrsni izveštaj o radu. To smo već učinili za 100 dana rada Vlade, kao i za godinu dana rada, tako da je to jedan kontinuirani proces u kome se sprovodi evaluacija urađenog od strane čitavog tima, odnosno Vlade. Nisam u poziciji da dajem ekskluzivitet bilo kom sektoru, jer smatram da su za građane podjednako važna i reforma javne uprave i reforma sistema plata, unapređenje manjinskih politika, optimizacija funkcionisanja sistema lokalnih samouprava, upravnih okruga, inspekcijskih službi i mnogo čega još što jeste u domenu rada ovog malog ministarstva“, kaže za Danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Goran Knežević, ministar privrede, napominje za Danas da on nije prava adresa za pitanje da li je podneo izveštaj premijerki, jer se tek polagano vraća radu, dok ministar prosvete Mladen Šarčević tvrdi za naš list tvrdi da njegovo ministarstvo nije dobilo premijerkin zahtev da podnesu izveštaj o radu. I u kabinetu Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Srbije i ministarke za saobraćaj i građevinarstvo, tvrde da premijerka od njih nije tražila bilo kakav izveštaj.

„Odmah po obeležavanju godinu dana rada Vlade, predstavio sam javnosti svoj izveštaj o radu ‘Pogled u budućnost: godinu dana inovacionog rasta’. Tu smo na više od 200 strana naveli najznačajnije rezultate koje smo kao kabinet postigli u prvih godinu dana rada. Prošle godine ostvarili smo istorijski najviši plasman na listi inovacionih performansi evropskih zemalja, gde smo zauzeli poziciju ispred osam zemalja članica EU. Povećali smo budžet za inovacije pet puta. Dodelili smo sredstva za preko 150 inovacionih projekata u vrednosti od preko osam miliona evra. Otvorili smo najmoderniji startap centar, površine 650 metara kvadratnih, pri Elektronskom fakultetu u Nišu“, kaže za Danas Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On napominje da je otpočela i realizacija programa za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara, kao i za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva za koji smo dobili podršku evropske komesarke za digitalizaciju Marije Gabrijel.

„Dolazim iz privrede, gde se rezultati stalno mere i na osnovu njih se ocenjuje nečija uspešnost. To nije novo za mene, tako sam naučen i tako radim i živim otkad znam za sebe“, zaključuje Popović za Danas.

Iz Ministarstva kulture, na čijem je čelu Vladan Vukosavljević, ranije su poručili da oni o svojim aktivnostima redovno podnose izveštaje, kao i da su oni vidljivi u medijima. Tvrde i da ministar kulture redovno podnosi izveštaje Vladi i kabinetu predsednika Srbije i da ministarstvo ima razrađene planove aktivnosti u okviru kojih se radi na realizaciji projekata u oblastima od savremenog stvaralaštva do digitalizacije i zaštite kulturnog nasleđa, kao i u međunarodnoj saradnji. „Sve aktivnosti su vidljive u medijima i, s tim u vezi, ministarstvo je spremno za bilo kakvu vrstu procene učinka, a periodični izveštaji veoma su korisni za proveru efikasnosti i efektivnosti rada svakog ministarstva, ali je potrebno uzeti u obzir činjenicu da je svaki resor u Vladi specifičan i da se ne mogu sva ministarstva ocenjivati istim, standardizovanim, merilima“, tvrde u Ministarstvu kulture.

 

Anđelković: Ocenjivanje poželjno

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže za Danas da je poželjno da ministri budu permanentno ocenjivani. „Ta praksa personalnih ocena ministara i eventualna rekonstrukcija je nešto što ih pokreće na bolji rad. Međutim, kao što Ana Brnabić kao premijerka ima pravo da ocenjuje ministre, smatram da tako i Skupština, koja je izabrala Brnabićevu, treba nju da ocenjuje i sagleda njen uspeh“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari