Presuda u korist Boška Obradovića - smelost sudija ili politički marketing? 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica; Foto: FoNet/ Zoran Mrđa; Foto: Fonet/ Aleksandar Barda

Prvostepena presuda sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezuje da lideru Dveri Bošku Obradoviću plati 200.000 dinara sa zateznom kamatom, a u roku od 15 dana predstavlja smelu i hrabru odluku.

To smatraju pojedini beogradski advokati i napominju da je to možda i nagoveštaj da bi predsednik Vučić mogao da izgubi i druge parnice koje se protiv njega vode.

Sagovornici Danasa ne sumnjaju da će predsednik države u marketinške svrhe iskoristiti konačnu odluku Apelacionog suda kakva god ona bila, a Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke i advokat, ipak napominje da presuda u korist Boška Obradovića pokazuje samo koliki je uticaj Vučića i vlasti na pravosuđe.

Upitan o gotovo istorijskoj prvostepenoj presude sudije Prvog osnovnog suda, Đukanović je Danasu samo kratko poručio da se sudske presude ne komentarišu.

„Ali toliko o uticaju vlasti i Vučića i na pravosuđe“, poručio je Đukanović.

Podsetimo povod za Obradovićevu tužbu bila su dva gostovanja Aleksandra Vučića na TV Pink od 13. i 16. februara 2019. godine, u kojima je lidera Dveri u živom prenosu nazvao „lopovom“ i „fašistom“.

Advokat Božo Prelević pozdravlja odluku suda, napominje da je zadovoljan njome, jer je ona duboko tačna.

„Ako se manemo gospodina Obradovića i gospodina Vučića, trebalo bi da budemo jako zadovoljni sudskom odlukom, jer je sud tačno ocenio to što političari prave marketing i truju građane. Da biste bili fašista ipak je potrebno da ispunite mnoge preduslove koje ja ne vidim u ponašanju Boška Obradovića. Ovo mi pre svega deluje kao pobeda suda i vladavine prava i jako mi se sviđa smelost sudije da donese takvu odluku. Srce mi je puno kad čujem da postoje sudije koje će doneti odluku bez obzira ko su strane u sporu. To govori o nezavisnosti suda i sve drugo je manje bitno“, objašnjava Prelević za Danas i dodaje da je manje važno da li će Vučić zaista platiti odštetu od 200.000 dinara.

Presuda u korist Boška Obradovića - smelost sudija ili politički marketing? 2

Sagovornik Danasa sumnja i da će nakon ovakve presude nestati kampanja uvreda, ali i da će nekome biti problem da plati 200.000 dinara.

„Najveći kvalitet svega ovoga je nezavisnost suda“, zaključuje Prelević.

Za advokata Vladimira Gajića još ništa nije završeno, jer je ovo tek prvostepena presuda koju bi trebalo da potvrdi Apelacioni sud.

Kaže da je nepoznanica i da li če se Vučićevi advokati žaliti na presudu i da bi svaki komentar bio nagađanje jedne neizvesne okolnosti koja će nastupiti.

Gajić, međutim, smatra da će predsednik SNS i države, svaku odluku, kakva god ona bila iskoristiti u marketinške svrhe i u predizbornoj kampanji za predsedničke izbore.

„On će, kao majstor propagande, ukoliko presuda postane pravosnažna reći da sada ima i dokaze da ne kontroliše sudstvo. A ako dobije spor, imaće argumenata da kaže da je Boško Obradović fašista i da je presuda to i pokazala. To je za njega jedna vin-vin situacija. Moram ipak reći da je sudija u ovom procesu pokazao jednu dozu hrabrosti i da je presuda pokazala i da Aleksandar Vučić može da izgubi i druge parnice koje se protiv njega vode i od strane Vuka Jeremića i nekih drugih lidera opozicije“, ocenjuje Gajić.

On napominje i da bi savetovao Bošku Obradoviću, lideru Dveri, u slučaju da konačno pobedi u ovom sporu da oprosti Vučiću te pare koje bi trebalo da naplati iz parnice.

„To bi imalo mnogo više efekata nego da naplaćuje 200.000 dinara, jer bi u slučaju naplate predsednik kukao kako nema pare za hleb i mleko, jer mu je plata mala. To jeste neka mala pobeda nekoga iz opozicije i ja bih ovu priliku iskoristio da čestitam kolegi advokatu Vladimiru Todoriću i Bošku Obradoviću na ovoj pobedi, ali je činjenica da se mi stalno bavimo nekim malim, sporedni temama, umesto krupnim stvarima“, zaključuje Vladimir Gajić u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari