Prištinska štampa: Plan je uzmi ili ostavi, moguće sankcije 1Ričard Grenel Foto: Beta/AP

Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću je u Beloj kući predstavljen nacrt konačnog sporazuma, navode prištinski mediji.

Podsetimo, u ponedeljak uveče po našem vremenu, Vučić i Tači susreli su se u Beloj kući u Vašingtonu sa Ričardom Grenelom, koji je vršilac dužnosti šefa svih američkih bezbednosnih službi, Robertom o Brajenom, savetnikom za bezbednost, i DŽeradom Kušnerom, zetom predsednika SAD Donalda Trampa. U sredu su, gotovo u isto vreme objavljene fotografije na društvenim mrežama. Tači je objavio fotografiju na kojoj su on, Vučić, Grenel i O Brajen, dok je kod Vučića na Tačijevom mestu Kušner.

Kako je objavio prištinski list Bota sot, nacrt sporazuma ima dve opcije, korekciju granice ili Zajednicu plus, uz posebne zahteve Srbije – opcija koja je, prema njihovim izvorima, omiljena američkim posrednicima.

Bota sot navodi da se po drugim detaljima sa sastanka u Vašingtonu kaže da će ova pregovaračka faza biti dinamična, slično kao u Rambujeu, gde će stranama biti ponuđene samo dve opcije, uz „uzmi ili ostavi“, što je suprotno bečkim pregovorima koji su trajali oko dve godine.

Od Srbije se ne traži da zaustavi kampanju povlačenje priznanja do juna. Takođe, jun ove godine je rok za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, tvrdi se u tekstu.

Format razgovora o konačnom sporazumu biće na nivou predsednika sa timovima koje će oni sami birati. Stranama je takođe ponuđena prilika da se sastanu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali to je odloženo do trenutka kada strane budu blizu sporazuma, piše Bota sot.

Taj medij piše da je na sastanku Tačiju i Vučiću rečeno da će „strane koje ne žele da potpišu sporazum imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država“.

Bota sot navodi da je kosovski predsednik Hašim Tači juče na konferenciji za štampu, na kojoj je govorio o susretu u Vašingtonu, rekao da je „sastanak u Beloj kući dramatičan zaokret“.

Rekao je da je „Amerika konačno preuzela dijalog između Kosova i Srbije“ i da „to želi da završi u kratkom roku“, podseća Bota sot.

Odlikovan bivši pripadnici OVK

Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je juče tokom obeležavanja prvog dana „Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova“ 56 bivših vojnika OVK, prenosi FoNet. Tači je rekao da se „danas prisećamo herojske i veličanstvene borbe legendarnog komandanta Adema Jašarija, njegove porodice, saboraca, svih onih heroina i heroja koji su pali u ratnim rovovima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari