Prištinske zabrane idu naruku Srpskoj listi 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Svi mehanizmi koji su dosad primenjivani biće primenjivani i u narednoj kampanji.

Jedino što će možda malo izazivati nervozu u Kancelariji (za Kosovo i Metohiju) je da postoje još dve srpske liste koje su se prijavile. Međutim, tu su uhodani mehanizmi onemogućavanja tih lista da dođu do glasova u srpskoj zajednici – poručuje za Danas direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, sa kojim razgovaramo o kampanji Srpske liste za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

Upitan da li će odsustvo direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, kome su prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo, uticati na kampanju Srpske liste, Janjić kaže da „igra“ sa puštanjem ili nepuštanjem direktora kancelarije za KiM da uđe na Kosovo označava početak predizborne kampanje Srpske liste.

On ocenjuje da je to znak da je Srpska lista poželjan partner sadašnjoj vladi Kosova, kao i budućoj, pa im zbog toga pomažu u kampanji.

Na pitanje da li smatra da vlasti u Prištini takvim potezima zapravo čine Srpskoj listi, Janjić odgovara da ne smatra, već zna.

– Iskustvo potvrđuje da se te igre uvek igraju pred izbore, pa, ako treba, povremeno, ministar ili direktor kancelarije ilegalno uđe na Kosovo, da bi pokazao koliko je on blizak narodu i koliko ništa ne može da ga spreči. Dakle, tu nema ništa novo – zaključuje Janjić.

On očekuje da će Srpska lista ponovo ući u kosovsku vladu, da će ponovo tražiti formiranje Zajednice srpskih opština i unapređenje ekonomskog položaja.

– Kratko rečeno, poznato rutinsko ponavljanje prošlosti. To je budućnost ovih izbora, barem što se tiče Srpske liste – ističe Janjić.

Lazar Rakić, programski rukovodilac Centra za alternativno rešavanje sporova iz Kosovske Mitrovice, kaže da je važno razumeti da će zvanični Beograd, ko god bio na vlasti, uvek imati uticaj na političko delovanje kosovskih Srba, dokle god postoji strah srpske manjine od albanske većine.

Prema njegovim rečima, kad se neko oseća ugrožen, on prirodno traži saveznika i zaštitnika, a u ovom slučaju, kosovski Srbi će prirodno pratiti instrukcije Beograda dok god taj strah od većine postoji.

– U tom smislu, Srpska napredna stranka eksploatiše na tom opravdanom strahu koji postoji kod kosovskih Srba od albanskih političkih elita. Iz tog razloga možemo opet očekivati da će se kampanja Srpske liste zasnivati na istim porukama kao i do sada: poziv na sabornost i jedinstvo, kako bi uz podršku Beograda opstali i izborili se za svoja prava. Takođe, važno je razumeti da je Beograd taj zahvaljujući kome kosovski Srbi učestvuju u političkom procesu. Da nema te političke odluke zvaničnog Beograda, izlaznost Srba na kosovskim izborima bi bila zanemarljiva, pogotovo na Severu, jer se kosovski Srbi ne identifikuju sa kosovskim političkim sistemom – smatra Rakić.

On dodaje da ne treba zaboraviti ni to da zbog nesigurnosti ulaganja, u srpskim sredinama jedva da postoji realna ekonomija, te je stoga finansijska zavisnost od javnog sektora ogromna, a Srpska napredna stranka kontroliše i srpski i kosovski javni sektor u srpskim sredinama, te stoga ima mehanizme da kontroliše izborni proces.

Upitan koliko je bitno prisustvo direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića u kampanji, kao spone između zvaničnog Beograda i predstavnika Srpske liste, a u svetlu zabrane da on uđe na Kosovo, Ristić odgovara da njegovo prisustvo nije važno.

– Značajnije će biti to što će možda predsednik Vučić da pozove građane da glasaju za Srpsku listu. Takođe, zabrana ulaska na Kosovo Petru Petkoviću samo potvrđuje percepcije kosovskih Srba o potrebi većine da institucionalno dominira i koristi iste za uspostavljanje dominantnog položaja jedne etničke grupe nad drugom, te stoga čak i pomaže u kampanji Srpke napredne stranke – navodi Rakić.

Podsetimo, Srpska lista predala je u petak Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini spisak od 20 kandidata za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, koji će biti održani 14. februara, prenela je agencija Beta.

Kako je preneo portal Kosovo onlajn, predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je birače da „izađu u što većem broju i daju glas ovoj listi koju podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

On je ocenio da „Srpska lista ima najbolje kandidate iza kojih stoje rezultati“ i poručio da je „uveren da će i ovoga puta Srpska lista osvojiti svih deset mandata“.

– Pozivam građane da izađu (na glasanje) u što većem broju jer mi se nećemo boriti samo za interese srpskog naroda, već i interese Goranaca, Bošnjaka, Roma i ostalih dobronamernih ljudi – rekao je Rakić.

Ko su kandidati

Prema pisanju portala Kossev, nosilac liste SL je Igor Simić, a i ovoga puta među kandidatima je Ksenija Božović iz GI SDP ubijenog Olivera Ivanovića. Ove dve političke opcije, za razliku od prošlih izbora, nisu unapred najavile saradnju i na ovim izborima. Lista kandidata Srpske liste je bez većih iznenađenja, a polovinu liste čine donedavni poslanici – Branislav Nikolić, Ivan Todosijević, Jasmina Dedić, Ljubinko Karadžić, Miloš Perović, Miljana Nikolić, Slavko Simić, Verica Ćeranić i Zoran Mojsilović.Pored Srpske liste, na predstojećim izborima će učetvovati još dve liste srpske manjine: Građanska inicijativa „Za slobodu, pravdu i opstanak“ i Građanska inicijativa „Srpski demokratski savez“.

Prijavili se haški optuženici

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da su primili prijave građana koji se trenutno nalaze u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, prenosi Beta. Prijave za registraciju, kao glasači van Kosova, podneli su Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Hisni Gucati, Redžep Seljimi, Nasim Haradinaj i Salji Mustafa. „Sve prijave su lično verifikovane i registrovane. Centralna izborna komisija zahvaljuje administraciji Specijalizovanih komora na saradnji“, navodi se u saopštenju. CIK se zahvalio i ambasadi Kosova u Holandiji na pomoći u komunikaciji sa Specijalizovanim većima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari