Pritisci, ucene i strah obeležili kampanju 1Marko Jakšić

Izbori u četiri opštine na severu Kosova, organizovani u nedelju, nisu održani u demokratskim uslovima, što pokazuje i činjenica da su, što se političkih predstavnika Srba tiče, kandidati bili samo iz redova Srpske liste, dok su ostali bojkotovali glasanje, ocenjuju za Danas mladi političari poreklom sa Kosova, Marko Jakšić i Aleksandar Ivanović.

Naši sagovornici ističu da su kampanju obeležili „pritisci, ucene i strah“.

Marko Jakšić, bivši odbornik liste „Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović“ u Skupštini opštine Severna Mitrovica, konstatuje da su izborni dan i kampanja protekli relativno mirno, „samo zato što nije bilo drugih kandidata iz redova Srba, inače bi se ponovila situacija sa prethodnih lokalnih izbora kada su Oliver Ivanović i Dragiša Milović satanizovani i kada su im zapaljeni automobili, kandidati za odbornike ucenjivani i zastrašivani, vršen pritisak na birače, i kada se čitava ta nezdrava situacija završila Oliverovim ubistvom“.

– Ovoga puta, u nedostatku „realnih“ protivnika na izborima, čitav državni vrh je svoju i tabloidnu mašineriju usmerio na izmišljenog protivnika, mene, i zbog jednog tvita, danima prozivao i širio laži, i predstavljao me kao najvećeg državnog neprijatelja i opasnost po Srbiju, iako moj glas vredi jedan. Nimalo prijatna situacija, napominje Jakšić, koji se našao na udaru kritika pojedinih zvaničnika iz Beograda i prorežimskih medija zbog tvita da će na izborima dati svoj glas Albanki Gonđe Čauši. On je, podsetimo, objasnio da je takav tvit u sebi „sadržao važniju poruku koju sam želeo da vidi što više ljudi – to je da na izborima ne učestvuje niko sa integritetom i da će Srpska lista krasti izbore“.

Komentarišući činjenicu da je na izborima glasalo svega oko 42 odsto birača, sagovornik Danasa kaže da procenti izlaznosti na severu Kosova „mogu zavarati većinu običnih posmatrača koji nisu detaljnije upućeni u situaciju i izborne procese na ovom delu teritorije“.

– Naizgled, procenti deluju niski. Međutim, mora se imati u vidu činjenica da je, na primer, u Kosovskoj Mitrovici broj birača u biračkom spisku Republike Srbije, koji je ažurniji, oko 15.000, i koji sadrži upisane Albance i raseljene iz ostalih krajeva Kosova, dok je po kosovskom sistemu taj broj iznad 22.000. Birački spisak po kosovskom sistemu je nesređen, sadrži ogroman broj umrlih i duplo upisanih, dok u njemu nema onih Srba koji ne poseduju kosovska dokumenta. I pored toga, reč je o razlici od 7.000 birača više. Što uopšte nije mala razlika. Dakle, na osnovu svega toga dolazimo do zaključka da je procenat izašlih u Kosovskoj Mitrovici bio drastično veći, ako se kao reper uzme birački spisak Srbije, i to bi bilo približno 60 odsto. Pored toga, zanimljiv je podatak da je neprikosnoveni i najvoljeniji predsednik Vučić na izborima 2017. u Kosovskoj Mitrovici dobio 3.500 glasova, a Goran Rakić, ne tako omiljen u ovom gradu, duplo više, 7.100. Te cifre i ostale činjenice koje su pratile ovaj proces, potvrđuju samo dobro organizovanu krađu, koja je i ovog puta bila dopuštena od strane OEBS-a, kao i 2017, objašnjava Jakšić.

Aleksandar Ivanović, funkcioner Socijaldemokratske stranke i bratanac pokojnog Olivera Ivanovića, kaže da je mnogo veći problem od same izlaznosti atmosfera u kojoj su ti izbori održani.

– Tu više nema apsolutno nikakve demokratije, ni slobode odlučivanja. Pritisci, ucene, strah koji se seje među ljude, jedine su metode kojima se dobija podrška za Srpsku listu. To je tako godinama unazad. To nije normalna atmosfera za život. Vođenje brutalne kampanje protiv Marka Jakšića od strane srpskih zvaničnika, zbog samo jednog napisanog tvita, crtanje mete na njegova leđa je nešto što me podseća na kampanju koju su vodili protiv Olivera Ivanovića. Srpska lista ovog puta nije imala protivkandidata Srbina, što je očekivano, s obzirom na atmosferu straha u kojoj taj narod živi. Ono što je meni privuklo pažnju, to je podatak da ovog puta nijednom srpskom kandidatu nije zapaljen automobil. Podsetiću vas da su na prošlim izborima u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu izgorela dva automobila, Oliveru Ivanoviću i Dragiši Miloviću, koji nisu bili kandidati Srpske liste. Ni dan-danas istraga nije utvrdila ko im je zapalio automobile, navodi Ivanović.

„Moneta za potkusurivanje“

Naši sagovornici nemaju nikakva očekivanja od predstavnika Srpske liste koji su pobedili u opštinama na severu Kosova. Jakšić naglašava da se „olako zaboravlja činjenica da su trojica od četvorice gradonačelnika, isti oni koji su to već bili“. „Ostavke su podneli zbog taksi, oni su ponovo gradonačelnici, a takse su ostale i već su zaboravljene. Od njih ne očekujem baš ništa, neće biti nikakvih promena u njihovom delovanju. I dalje će biti moneta za potkusurivanje između Vučića i Tačija, skrivaće se iza velikih reči, nacionalnog interesa i sudbonosnih odluka, dok će lokalno stanovništvo nastaviti da trpi svakodnevne probleme kao što su česte nestašice vode, loša infrastruktura, mala mogućnost zapošljavanja mladih, i ono najproblematičnije tihi egzodus sa ovih prostora“, smatra on. Prema mišljenju Ivanovića, „sledeći korak ne znaju ni sami zvaničnici Srpske liste“. „NJihovi potezi se isključivo povlače iz Beograda i zato je tu nepodoban svako ko misli svojom glavom i ne sluša bez pogovora, direktive“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari