Produžen mandat nemačkim vojnicima na Kosovu 1Foto: Wikipedia

Mandat Bundesveru na Kosovu produžen je za još godinu dana. Ovaj mandat u narednih 12 meseci koštaće 29 miliona evra.

Nemački Bundestag odobrio je nastavak misije nemačkih vojnika na Kosovu, koja je i najstarija misija u Bundesveru u inostranstvu. Za ovu odluku glasala je ogromna većina nemačkih poslanika – 508 ih je bilo za to da se produži mandat na Kosovu, dok je protiv bilo 136, četiri uzdržanih i 61 nije glasao. Glasovi su došli od poslanika vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD, poslaničke grupe Zelenih i liberala (FDP), a zatim DV, prenosi RTK, pozivajući se na KoSSev i Zeri.

Misija nemačkih vojnika na Kosovu je trenutno najduža i počela je 19 godina (1999. godine, posle povlačenja srpskih snaga sa Kosova). Trenutno na Kosovu, (KFOR), ima oko 400 nemačkih vojnika. Ali mandat Bundestaga istovremeno omogućava angažman do 800 vojnika. Ostatak kontingenta nalazi se u režimu mirovanja i može se poslati na Kosovo u hitnim slučajevima.

Misija nemačkih vojnika na Kosovu će u narednih 12 meseci koštati oko 29,8 miliona evra. Međutim, većina nemačkih poslanika smatra da je ovo veoma razumna i uspešna misija da se očuva mir i tišina na Kosovu. Mandat nemačkih vojnika na Kosovu se nastavlja svake godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari