Proglašen kraj prištinske administracije na Severu 1Foto: EPA-EFE DJORDJE SAVIC

Očigledno je da je frustracija odlukom Prištine da podigne takse na robu na 100 odsto i upadom Rosu na sever Kosova velika.

Ali ovo je histerična reakcija koja ne vodi u dobrom smeru odnosno normalizaciji već pogoršanju odnosa Srba i Albanaca, kaže za Danas Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova i član PSG, komentarišući današnju odluku da predsednici opština i odbornici četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova podnesu ostavke.

Nakon današnjih vanrednih sednica skupština opština Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana doneta je odluka da zbog kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović i predsednik opštine Zvečan Vučina Janković podnesu ostavke.

„Organi prištinske administracije na severu KiM od danas ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom sistemu na severu KiM obustavlja se, organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati a lokalne skupštine se neće sastajati“, slavodobitno su izjavljivali predstavnici Srba na severu Kosovu.

Kako se juče čulo, ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine, odnosno, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, do“povlačenja diskriminatorskih mera i prestanka kršenja ljudskih prava“.

Zaposleni u sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici odlučili su da obustave rad u znak solidarnosti sa građanima. A predsednik suda Nikola Kabašić uputio je pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim uticajnim ambasadama na KiM od kojih je zatražio da iskoriste svoj autoritet i utiču na vlasti u Prištini da promene svoj stav kako bi situacija na Kosovu bila normalizovana, a oni povratili poverenje srpskog stanovništva.

U obrazloženju svoje ostavke, Goran Rakić je naveo da je razlog kontinuirana institucionalna represija koju sprovode kosovske institucije iz Prištine, kao i ugrožavanje ljudskih prava srpskog naroda. Stevan Vulović, koji je podneo ostavku na mesto gradonačelnika Zubinog Potoka, rekao je za RTS da će tražiti od predsednice parlamenta da raspiše izbore po srpskom sistemu.

U znak protesta i odbijanja da se pomire sa potezima Prištine prethodnih dana nekoliko hiljada građani se okupilo ispred kancelarije EU i Euleksa u severnom delu Kosovske Mitrovice. Okupljenima se, između ostalih, obratio predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je rekao da na sve odluke Prištine međunarodna zajednica danas ćuti. „Administracija više ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojima se onemogućava normalan život srpskom narodu na KiM. Priština je poslala do zuba naoružane ljude ne da uhapse, već da ubiju našeg brata Milana Radoičića. Brate, uz tebe smo“, rekao je Rakić. Protest je završen mirno, a najavljeni su novi.

Kako je javio KoSSev, na protestu su bila sva četiri gradonačelnika u ostavci, ali i poslanici Srpske liste, Milan Ivanović, direktor bolnice u Severnoj Mitrovici, Dragiša Milović, lider opozicione GI za naš Zvečan, i mnogi drugi.

Petar Miletić za naš list kaže da je moguće da ostavke čelnika četiri opštine budu povučene, ali da to zavisi od stava predsednika Srbije.

– Sačekao bih da čujem šta će reći predsednik. Možemo pretpostaviti da je ovakva odluka doneta u dogovoru s Beogradom, ali ne mora da znači. Čak i da jeste, Vučić je taj koji može situaciju da „zategne“ ili opusti“ – kaže naš sagovornik. On smatra da sva dešavanja imaju za cilj zauzimanje što boljih početnih pozicija pred novu rundu dijaloga, za koju veruje da će je apsolutno biti uprkos svemu.

– Ovo je zauzimanje početnih pozicija i zatezanje situaciji ne bi li se međunarodnoj zajednici skrenula pažnja. Priština to radi upadom Rosu, a Beograd time što Srbe na KiM instrumentalizuje za svoje potrebe – navodi Miletić.

Na pitanje da li je realan zahtev da u te četiri opštine predsednica srpskog parlamenta raspiše izbore, on kaže da nije realno i da ne očekuje toliki salto mortale Beograda.

– To ne bi bio prvi put. To se desilo u vreme (Vojislava) Koštunice, ali nakon toga su održane tri runda dijaloga u Briselu i ozbiljna integracija severa u kosovski sistem kroz policiju i pravosuđe – podseća on.

Upitan koliko će život ljudi biti otežan zbog odluke da nema lokalnih parlamenata, Miletić navodi su Srbi na severu 15 godina živeli bez sudova, kao i da im te opštine i nisu bile od velike pomoći.

Usvojena deklaracija, pominje se Milan Radoičić

Četiri opštine usvojile su i deklaraciju o prekidu komunikacija sa privremenim institucijama u Prištini u kojoj se pominje Milan Radoičić. U deklaraciji su u četiri tačke navedeni razlozi odluke o napuštanju funkcija i svake komunikacije s vlastima u Prištini. U tački jedan piše da je odluka doneta zbog uvođenja nehumanih taksi od 100 odsto na srpsku robu. U drugoj da se deklaracija potpisuje zbog kontinuiranog nasilja, prebijanja Srba, neosnovanih hapšenja i pokušaja ubistva Milana Radoičića, što takođe ugrožava pravo na život Srbima na Kosovu. Pod tačkom tri se navodi kršenja svih međunarodnih sporazuma, od Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, kao i CEFTA sporazuma, a pod tačkom četiri ističe se da se odluka donosi zbog prištinskog kršenja sopstvenih pravnih akata po kojima se moraju poštovati prava Srba.

Odsutni Božović i Jakšić

Kako je javio KoSSev, odbornici SDP-a Ksenija Božović i Marko Jakšić nisu prisustvovali sednici Skupštine Kosovska Mitrovica, na kojoj je učestvovalo 15 od 19 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari