Prokić: Sledeći put ćemo zvati Živkovića da nam bude kontrolor 1Foto: N1

Sledeći put ćemo pozvati Zorana Živkovića za kontrolora, jer verujemo u njegovo ljudsko i političko poštenje. To je sasvim iskreno i nije protivzakonito.

Može da odbije i mi ćemo i tada kao i sada zakonskom roku brisati naš predlog, rekao je za Danas Nenad Prokić, potpredsednik Stranke pravde i pomirenja u odgovoru na pitanje kako komentariše optužbe Zorana Živkovića, predsednika Nove stranke da je lista Muamera Zukorlića zloupotrebila identitete kandidata liste „Da oslobodimo Beograd“.

Živković je saopštio Zukorlićeva stranka je Gradskoj izbornoj komisiji predala spisak „svojih“ kontrolora, na kojem su se našli brojni članovi koalicije „Da oslobodimo Beograd“. Time je prekršen ne samo zakon, već se i manipuliše ličnim podacima ljudi, rekao je Živković.

Potpredsednik Stranke pravde i pomirenja kaže za Danas da je ta partija povukla listu sa spornim imenima u zakonskom roku, ističući da ona nema infrastrukturu da proveri sve one koji se jave da hoće da budu njeni kontrolori.

Na pitanje odakle stranci podaci onih koji tvrde da su zloupotrebljeni, iz DS i Nove stranke, s obzirom na to da tvrde da ih nikome nisu dali, Nenad Prokić kaže da putem interneta svako može da se prijavi. On sumnja da je njegovoj listi ovaj slučaj podmetnut, iako, kako kaže, to ne može i da dokaže. Sagovornik Danasa kaže i da je normalno da njegova stranka deli simpatizere Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije, jer je reč o zastupanju sličnih društvenih vrednosti, kao i da je indikativno da je Živković reagovao pre nego što je reagovao GIK. GIK bi, kaže Prokić izvesno izašao sa svojim podacima o tome da postoje duplirana imena na različitim listama kontrolora, nakon ukrštanja podataka.

– To je skupljanje političkih poena, možda i zbog ljubomore zbog toga što njihovi nekadašnji simpatizeri sad simpatišu nas – zaključio je Prokić za Danas.

Živković je dan ranije pozvao Gradsku izbornu komisiju, policiju, Ministarstvo pravde i sve nadležne organe da što pre istraže postupanje Muamera Zukorlića i da se hitno utvrdi kako je došlo do falsifikata i da krivci za to budu kažnjeni. U saopštenju je navedeno da su članovi biračkih odbora i kandidati za odbornike liste „Da oslobodimo Beograd“ koji su se našli na Zukorlićevom spisku predatom GIK-u, zatečeni skandalom.

Živković: Priznali su krađu podataka

„Dobra vest je što Muamer Zukorlić, čiju smo krađu podataka predstavnika liste „Da oslobodimo Beograd – DS, SDS, NOVA, ZEP Zeleni“ razotkrili, i sam danas priznaje svoje nedelo“, navodi se u pisanoj izjavi Zorana Živkovića. „Zukorlić i sam priznaje da su do kontrolora morali doći „na neki drugi način“. Drugi načini najčešće podrazumevaju kršenje zakona, a ne – kako sam za sebe tvrdi – fanatičnu doslednost etičkim vrednostima. NJegov fanatizam je poznat, ali ne u moralu. Zahvaljujem se časnim ljudima sa njegove izborne liste koji su nam dostavili ove informacije i time sprečili skandalozan pokušaj falsifikovanja tuđih podataka u izborne svrhe“, rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari