Proslava na severu Kosova u krugu najuže porodice 1Marko Jakšić

Nije bilo nikakve organizovane proslave Nove godine, građani su pokazali zavidan nivo odgovornosti.

Proslava je bilo isključivo u krugu porodice i nije bilo nikakvih većih organizovanih okupljanja. Ljudi se ponašaju krajnje odgovorno ovih dana – kaže za Danas nekadašnji član Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda i jedan od organizatora protesta 1 od 5 miliona na severu Kosova Marko Jakšić, koji govori o tome kako su na severu obeleženi novogodišnji, te kako će usled pandemije biti proslavljeni božićni praznici.

Jakšić kaže da se Božić i božićni praznici najčešće proslavljaju u krugu porodice, tako da, kako ocenjuje, ovogodišnja proslava neće biti drastičnija od svih ranijih.

– Sigurno je da će Božić i Badnje veće biti proslavljeni u krugu najuže porodice. Nisam ispratio da li ove godine ima organizovanog paljenja badnjaka ispred crkve i sličnih aktivnosti. Sigurno je da će ljudi, kao i svake godine, jer to rade u krugu užih prijatelja i poznanika, otići da iseku badnjak za Badnje jutro. Situacija na severu Kosova je kao i u svim drugim delovima Srbije, poslednja dva meseca su bili prilično strašni u pogledu broja umrlih od virusa i velikog broja zaraženih – navodi Jakšić.

On kaže da se situacija ovih dana malo stabilizovala, te da su brojevi počeli da padaju.

– Ukoliko bude bilo odgovornosti, a ja mislim da hoće, za Božić, računam da će taj trend padanja cifara da se nastavi i da možemo da očekujemo da nekoliko narednih meseci budu makar malo mirniji nego što su bila prethodna dva – poručuje Jakšić.

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, lekarka po zanimanju, ocenjuje da je stanje svuda užasno.

Prema njenim rečima, koliko zabrinjava bolest koja ima uporište u narodu, još više zabrinjava ogroman broj njenih kolega koji su oboleli.

– Nekoliko kolega su na respiratorima u ‘Dragiši Mišoviću’, neki po Nišu. Vrlo značajan broj lekara, o čemu se ne govori. Ono što mogu da čujem, iz izvora svojih kolega ali i pacijenata i građana, jeste da imaju vrlo slabu snabdevenost lekovima. Uz to, mi smo imali jednu potpuno neodgovornu akciju navodne vakcinacije na severu Kosova, posebno u Leposaviću, gde su okupili ljude za snimanje, a suštinski nisu imali više od desetak vakcina. To je napravilo veliki problem u smislu neodgovornosti, da sada, evo, po etničkom principu dajemo vakcine – ukazuje Trajković.

Ona tvrdi da su kada je reč o centralnoj regiji lekari užasno ugroženi, te da ima informacije i da i među zdravstvenim osobljem na severu Kosova ima obolelih.

– Ali, o tim stvarima se ne govori. Želja je da to prikažu kao lojalnost Vučiću, ne Srbiji. Ova struktura koja je postavljena ćuti, niko se ne buni, a nažalost, nama umiru lekari – kaže Trajković. Ona dodaje da je to ono što je najviše boli, kao i to što u medijima ne može da pronađe imena kolega koji su ovih dana nažalost umrli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari