Protest "1 od 5 miliona" u Gračanici: Da prestanu da nas plaše 1Foto: RTV KiM

Četvorica Srba iz Gračanice protestovala su večeras kao podrška masovnim okupljanjima #1od5miliona u gradovima širom Srbije, prenosi portal Kossev.

I večeras su se čule slične poruke, kao i na prethodnim protestima – da se otkriju ubice Olivera Ivanovića, da se Srbi sa Kosova neće lako predati „kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamislio“, već da hoće ovde da žive.

Branislav Marković, organizator ovih okupljanja, poručio je predsedniku Srbije da, kako je rekao, svojim tabloidima naredi „da prestanu da šire strah i paniku među Srbima, i to među Srbima koji žive ovde“.

„Da prestanu naslovi u kojima se spominju neke vojne formacije koje su krenule negde na Sever ili su tu blizu Srba na Severu sa ciljem da ih proteraju, da prestanu da takvim naslovima plaše i nas ali i naše komšije koji mogu biti isprovocirani dodatnim izjavama u kojima neko već duže vreme preti praznim puškama jer smo i sami svedoci zbog čega se odigrao 17. mart“, kazao je Marković.

On smatra da takve izjave imaju za cilj da se Srbi uplaše i odavde pobegnu i sačuvaju žive glave.

„I dalje zahtevamo da se počinioci i nalogodavci ubica Olivera Ivanovića pod hitno pronađu“, kazao je Marković, ukazujući na „neozbiljan rad Kosovske policije“ kojoj, kako je naveo, promiču nezapaženo slobodni strelci koji ubijaju pse u Kosovskoj Mitrovici. „Ili ne daj bože vežbaju pucanje po živim i pokretnim metama.“

Marković zamera predstavnicima političkih partija, foruma i nevladinim organizacijama što se nisu odazvali skupu #1od5miliona, a od Vlade Srbije zahteva da ukine dupla primanja pojedincima.

Poruka je upućena i Vladi Kosova. Zahteva se da se što pre ukinu takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Nakon izjave za medije, četvorica građana su krenula u šetnju do spomenika Milošu Obiliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari