Protest na severu Mitrovice protiv taksi i ujedinjenja sa južnim delom 1Foto: RTS/ Printscreen

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice protestovali su danas ispred sedišta Euleksa zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije, kao i zbog najava gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija o ujedinjenju južnog i severnog dela grada.

Građani su nosili transparente „Sever bastion srpske slobode“, „Takse, napadi, pretnje, šta je sledeće“, „Protiv taksi – protiv aneksije“, „Srbija čuva svoje Srbe“, „Vučiću čuvaj Srbe“, „Okupacija Severa neće moći“ i „Ne damo Sever“.

„Ovo je građanski protest, jedan od hiljadu u poslednjih 20 godina koje smo održali zbog albanskog nasilja, tiranije, terora, ubistva Srba, a poslednjih nekoliko meseci i zbog anticivilizacijskih i antisrpskih taksi“, poručio je sa protesta direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović.

Oni hoće, rekao je Ivanović, „da nas omreže u bodljikavu žicu, u albanski koncentracioni logor, gde bismo izgubili slobodu, bili vazali i roblje“.

Poručio je da Srbi to neće dozvoliti i da će se boriti svim legitimnim sredstvima.

„To što nas ima ovoliko daje nadu da će naša borba biti uspešna“, rekao je Ivanović i dodao da se u Mitrovici okupilo više ljudi nego na protestima opozicije u Beogradu.

Na protestu je govorio i predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je istakao da je protest „borba za bolje sutra“.

„Juče takse, danas aneksija, ili u prevodu okupacija Kosovske Mitrovice, sutra Zvečana, prekosutra Leposavića, Zubinog potoka, Trepče. Nekim nerazumnim predlozima hoće da nas uvere da ujedinjenjem Mitrovice žele da nas ekonomski razviju, što je laž“, rekao je Rakić.

Građani su posle obraćanja krenuli u protestnu šetnju do glavnog gradskog mosta, a na početku kolone bio je razvijen transparent „Odavde nema nazad“, uz grb Srbije. Opštine severna Kosovska Mitrovica i Južna Mitrovica formirane su na osnovu Ahtisarijevog sveobuhvatnog plana za Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari