Protest novinara na Jarinju 1Foto: Pixabay / Ehrecke

Na Jarinju je danas održan protest novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku, zbog trodnevnog zadržavanja ekipe RTS na tom prelazu.

Kako javlja Kossev, okupilo se oko 20 medijskih radnika sa Kosova i Metohije kao podrška kolegama.

Još se čeka na odgovor kosovskih institucija o tome šta je razlog zadržavanja te ekipe.

Novinari su, nešto posle pola 11, pešice prešli Jarinje i pridružili se ekipi RTS, koja već treći dan pokušava da uđe na Kosovo.

Protest su održali tik iza prelaza, na teritoriji Raške, gde su sa natpisima u rukama i kamerama položenim ispred njih, na pet minuta blokirali taj pravac.

„Pustite novinare da rade svoj posao“, „Sloboda govora“, „Sloboda medija“, „Sloboda kretanja“ neki su od protestnih poruka.

Okupljenim kolegama obratio se i predsednik ogranka UNS na Kosovu Budimir Ničić, koji je ovakav potez kosovskih institucija ocenio kao maltretiranje i kršenje civilizacijskih vrednosti i normi.

„Neshvatljivo je i da predstavnici međunarodne zajednice ćute na sve ovo, neshvatljivo je da i predstavnici Srba u kosovskim institucijama takođe ćute“, rekao je Ničić i pozvao vlasti u Prištini da omoguće slobodu kretanja, pre svega, novinarima da nesmetano rade svoj posao.

Novinarka koja predvodi ekipu RTS koja već treći dan ne može da uđe na Kosovo, Svetlana Vukmirović, tvrdi da i dalje nemaju objašnjenje zašto su zadržani.

Neposredno po završetku protesta, novinari su se vratili nazad preko prelaza Jarinje.

Još se čeka na odgovor kosovskog ministarstva spoljnih poslova, kako su policajci rekli okupljenim novinarima, a i samoj ekipi RTS, naglasivši da su zahtev ministarstvu poslali i danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari