Protest SZS u Novom Sadu: Ko je napao studente i blokirao kvart oko RTS? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Na protestu je upućena podrška univerzitetskim nastavnicima koji traže da Etički odbor poništi doktorat ministra Siniše Malog, jer je, kako je rečeno, taj bliski Vučićev saradnik svoju doktorsku disertaciju prepisao iz naučnih radova domaćih i stranih autora.

Protest SZS u Novom Sadu: Ko je napao studente i blokirao kvart oko RTS? 2
Brajan Brković Foto: Beta/Dragan Gojić

Pozvana je opoziciona, demokratska i građanska javnost u Novom Sadu i čitavoj zemlji na zajedničku borbu za slobodne i poštene izbore „na kojim će biti smenjen korumpirani režim Aleksandra Vučića i njegovih pristalica“.

Na skupu su govorili istoričarka umetnosti i direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Nela Tonković i student Novosadskog univerziteta Brajan Brković.

Kako je preneo lokalni Radio 021, Nela Tonković je Novosađanima uglavnom pričala o tome da ljudi moraju da prestanu da se „sakrivaju iz prozora“, a osvrnula se i na situaciju u kulturi.

Protest SZS u Novom Sadu: Ko je napao studente i blokirao kvart oko RTS? 3
Nela Tonković Foto: Beta/Dragan Gojić

„Tako se mizerni procenti izdvajaju za kulturu da nas ova država tera da mislimo da naše profesije nisu dovoljno važne, a isto je i sa svim drugim profesijama“, navela je Tonković.

Student Brajan Brković je ponovio da je doktorat Siniše Malog plagijat i da je to nesporna činjenica, kao i da studenti neće prestati da se bore i da se za prethodnih 10 meseci videlo da Srbijom šetaju slobodni građani.

Naredni protest je zakazan za sledeći petak u 18 časova na istom mestu, na Pozorišnom trgu.