Protest u Beogradu: Neobična ruta - kroz tunel Vučićevih laži 1

Subotnja dvanaesta protestna šetnja „Jedan od pet miliona“ u Beogradu imaće neuobičajenu rutu.

Početak šetnje, prema najavama, kao i uvek biće na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a kraj ispred prostorija REM na Trgu Nikole Pašića. Ići će se od Platoa, ulicama Uzun Mirkovom, Pariskom, Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, kroz Terazijski tunel, Svetogorskom, Takovskom i kod zgrade Skupštine Srbije skreće se za Trg Nikole Pašića. Organizatori skupa na svojoj Fejsbuk stranici napisali su da se u subotu otvara „Tunel laži Aleksandra Vučića“ i da treba poneti maske.

Na ovom protestu građanima će se obratiti Dragana Rakić, potpredsednica DS, psiholog Žarko Trebješanin i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić.

Uoči protesta, u Velikoj sali opštine Stari grad od 16 časova biće održana osnivačka skupština Asocijacije slobodnih odbornika. Očekuje se prisustvo više od 400 odbornika lokalnih parlamenata iz čitave Srbije, a na dnevnom redu sastanka biće usvajanje Manifesta za delovanje Asocijacije slobodnih odbornika, kao i izbor radnih tela ove organizacije. Pred početak skupštine odbornici će potpisivati Sporazum sa narodom. Posle radnog dela sastanka odbornici će se iz zgrade opštine Stari grad uputiti ka Platou Filozofskog fakulteta, kako bi se pridružili protestu.

„Ponesite maske“

U pozivu organizatora građanima se poručuje da ponesu maske, i da građani znaju zašto. Reč je o medicinskim maskama, i o izražavanju protesta zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Institutu za majku i dete u sezoni gripa i karantina.

Levi blok se pridružuje okupljanju „Mame su mafija“

Organizacije koje sebe svrstavaju u Levi blok saopštile su da će preskočiti šetnju u subotu i da se pridružuju skupu „Mame su mafija“. Okupljanje „Mame su mafija“ organizuje Tatjana Macura i Stranka moderne Srbije u nedelju, 24. februara, u 12 sati, takođe na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Levi blok navodi u saopštenju da političari iz Saveza za Srbiju samo glume demokratičnost, i da je odnos redara SZS prema njima razlog izostanka iz šetnje. Kad je reč o okupljanju „Mame su mafija“, reč je o protestima zbog Zakona o finansiranju porodice. Macurina SMS je potpisnik zajedničkog dokumenta Saveza za Srbiju „Sporazum sa narodom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari