Protest u Kragujevcu: Vlast vodi narod i Srbiju u sunovrat i diktaturu 1Foto: Tviter/ Pressek

Na 18. protestu „Jedan od pet miliona“ u Kragujevcu zatražena je promena aktuelne vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem, jer kako je ocenjeno, vodi narod i zemlju u sunovrat, diktaturu i vek nazadovanja.

Istoričar Čedomir Antić gradjanima okupljenim na Đačkom trgu rekao je da je pisao spisak svega lošeg što je uradio Vučić i započeo ga aferama, a da je izbrojao 120 afera za sedam godina.

„To je hodajuća afera. On je okupio svraku i vranu, kuso i repato, najgore je doveo na mesto najboljih. I nije to sve. Zajedno sa tim svojim najgorim počeo je da urušava same temelje srpske države“, rekao je Antić.

On je dodao da je Vučić oborio srpski Ustav, a da skupština prvi put od 1869. godine ne raspravlja o budžetu, već da se pretvorila u pričaonicu gde poslanici glasaju na zvonce.

„Ako su vaši preci nekada bili košulje srpskih kneževa, da li smo danas zaslužili da budemo gaće ovog predsednika? Da li je grad kraguja, prestonica srpske kneževine postao Donja Bajčetina ili će možda da postane Gornji Čipuljići? Ne damo to. Nećemo“, rekao je Antić.

Antić je kazao da narod na protestima traži pravdu, slobodu, demokratiju.

On je rekao da je Vučićev „režim ispričana priča, vidjena tv sapunica, završen rijaliti i da ne treba da se dozvoli produžetak njegovog bivstvovanja u nekoj agoniji narednih pet šest godina“.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je da sloboda i pravda neće pasti s neba i da ih gradjani sami moraju oteti i uzeti.

„Donećemo novu Srbiju koja se nikome neće sagnuti i nikome neće davati radna mesta kao sada da bi ljudi radili za 200, 250 evra mesečno. Donećemo mogućnost da svako kaže slobodno šta misli. U našim medijima, narodnim, kao što je RTS nećemo dozvoliti da se istina gura u stranu, da su naše institucije slobodne i nezavisne, da nastavnici ne treba od stida da saginju svoje glave i da razmišljaju kako da prehrane svoju decu, da se vrate normalne plate i dostojanstvene penzije“, rekao je Stefanović.

On je rekao da je promena Vučića promena sistema, promena pravila, da je svako smenjiv i da niko ne može duže od dva mandata da bude na vlasti.

Protest je počeo u 18 časova kod Robne kuće „Beograd“ i nastavljen šetnjom oko 200 nezadovoljnih gradjana centralnim ulicama do Djačkog trga kod gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari