Protest u Prištini, traže se ostavke Haradinaja i tužioca 1Foto: EPA/VALDRIN_XHEMAJ_

Ostavka Specijalnog tužioca Eljeza Bljaka koji je istu podneo zbog rada na istrazi o lažnim veteranima bivše Oslobodilačke vojske Kosova nastavlja da trese političku scenu i pravosudni sistem na Kosovu.

Danas se u Prištini u 18 časova održala se protestna šetnja, zbog, kako su organizatori ovog događaja najavili, mešanja politike u pravosuđe, prenosi RTK2.

Kako navode, slučaj oko 19.000 lažnih penzija i ostavka Bljakaja oštro su prodrmali političku scenu ali i pravosuđe na Kosovu. Opozicione partije traže ostavke Državnog tužioca Aleksandra Ljumezija, zbog mešanja u slučaj, ali i premijera Kosova Ramuša Haradinaja koji je u televizijskom gostovanju bivšeg tužioca nazvao pogrdnim imenima.

„Ono što smo rekli i na šta smo upozoravali se ostvaruje. Takođe, tužilac Bljakaj je poručio da mu je prećeno. Bljakaju je direktno ugrožen život od strane glavnog tužioca Aleksandra Ljumezija”, poručila je Aljbuljena Hadžiu, poslanica Samoopredeljenja.

„Svaki građanin Kosova je ovo već znao, ali kada progovori opozicija onda kažu da je to politička igra, sada je ovde u pitanju čovek iz pravosudnog sistema, tužilac. Stoga smatramo da ovo što se desilo predstavlja veoma zabrinjavajuću situacija”, rekao je Glauk Konjufca.

Socijal-demokratska partija Kosova, zatražila je vanrednu sednicu parlamenta povodom ovog slučaja, ali su uputili i poziv građanima da se pridruže protestnoj šetnji.

„Pozivamo stranke da nam daju potpis. Imamo 58 potpisa da sazovemo vanrednu sednicu. Nismo mogli da održimo sednicu o pregovorima sa Srbijom. Nadamo se da u ovom slučaju nećemo imati razlike, nazvaćemo vanrednu konferenciju“, istakao je poslanik ove partije Frašer Krasinići.

U toku dana, vanrednu konferenciju sazvao je i upravno prozvani državni tužilac Aleksandar Ljuljmezi koji je rekao da neće podneti ostavku na tu poziciju.

,,Ukoliko relevantne institucije Republike Kosovo, odnosno Tužilački savet procene da sam prekršio zakon, prihvatiću svaku odluku, ali neću prihvatiti pritisak političkih subjekata, civilnog društva koji se mešaju u rad glavnog državnog tužioca“, rekao je Ljumezi.

Oglasio i predsednik skupštine Kosova koji uputio pismo Tužilačkom savetu Kosova u kome traži da se istraga, koju je pokrenuo Bljakaj i “koja je ostala na pola puta, bude nastavljena”.

,,Transparentnost i odgovornost su potrebni i biće potpuni. Ja to kažem kao bivši borac OVK, kao politički i institucionalni lider i kao poreski obveznik. To znači tri stvari: u veteranskim spiskovima nema lažnih veterana, državne institucije ne smeju praviti nikakve ustupke u vezi sa vladavinom prava, a poreski obveznici ne smeju biti na gubitku”, naveo je Kadri Veselji.

A Kancelarija Evropske Unije u Prištini saopštila je da pažljivo prati slučaj Eljeza Bljakaj. EU poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih napada na institucije vladavine prava uključujući i lične i klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija. Izjave nekih političara i tužilaca Kosova u ovom pogledu potkopavaju ključne principe vladavine prava, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari