Đaci Filološke: Pozvaćemo učenike ostalih škola u protest ako ne puste Pavla (VIDEO) 1Foto: Danas Online

Učenici i profesori Filološke gimnazije u Beogradu protestvovali su danas, tražeći oslobađanje njihovog kolege i đaka, Pavla Cvejića, uhapšenog u nedelju ujutru zbog učešća u građanskim protestima.

Odatle su poručili da imaju 48 sati da oslobode njihovog druga, ili će pozvati đake ostalih škola da im se pridruže u protestu.

Na protestu se okupilo stotinak đaka, a oni su, sa pojedinim profesorima, krenuli oko 14:30 časova u protestnu šetnju do zgrade beogradske policije u Bulevaru despota Stefana. Novi protest najavili su za dva dana.

Policija je u prethodna dva dana privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS, od kojih devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih dela. Među njima je jedan učenik Filološke gimnazije u Beogradu, zbog čega su njegovi drugari organizovali protest „Pravda za Pavla“.

Cvejić je u prekršajnom postupku ekspresno osuđen na 30 dana zatvora zbog „učešća u grupi koja se nasilnički i bezobzirno ponašala“.

Ispred stanice okupljeni u 29. novembra uzvikivali su „Pravda za Pavla“, „Oslobodite nam druga“.

„Kažu da je Pavlu zbog demokratskog prava na protest uskraćeno pravo na školovanje i zahtevaju da bude pušten na slobodu. Kako su nam rekli, Cvejić je žrtva dvostruke nepravde – vlasti koja ga je osudila zbog učestvovanja na protestu, što je njegovo građansko pravo, a sa druge strane – opozicije koja ga koristi kao sredstvo za postizanje svojih ciljeva. Kažu da će pozvati učenike i drugih škola da im se pridruže.

A, na protest je došlo i nekoliko učenika škole sa transparentima „Dole opozicija“ i „30 dana – premalo“.

„Mi želimo da iskažemo protest zbog toga što gubimo časove, jer je jedan đak upao u zgradu javnog servisa“, rekao je jedan od njih.

Dok je drugi izjavio „ne volim ovu opoziciju“, nakon čega su im školski drugari poklonili sendvič.

Pavle Cvejić je jedan od prvih osoba uhapšenih zbog upada u RTS. U obrazloženju suda je navedeno da mu je određena kazna od 30 dana zatvora zbog krivičnog dela drsko i bezobzirno ponašanje izvršeno u grupi. Kako prenosi naš reporter, eventualna žalba neće odložiti izvršenje ove presude.

On je odmah upućen na izdržavanje kazne zatvora u Padinsku skelu. Svi, koji su bili sa Cvejićem u zgradi RTS, gde je navodno počinio prekršaj, tvrde da se on nije nasilnički ponašao niti pravio nerede i pitaju i kako to da je od čitave navodne grupe, jedino Pavle uhapšen.

Cvejić je potvrdio da je ušao u zgradu RTS i da je poslušao je neku vrstu naredbe opozicionara i seo na pod, a da je zatim došla policija i izvela ga.

Nakon ovog događaja, njegovi drugari iz gimnazije su, putem društvenih mreža, organizovali protest.

Od 18 uhapšenih, prema saznanjima N1, još troje je u pritvoru. Ostali su na izdržavanju zatvorske kazne, a jedna osoba je puštena nakon što je platila novčanu kaznu.

Inače, danas su Balša Božović i Maja Videnović (DS) bili u zatvoru u Padinskoj Skeli, s namerom da razgovaraju s Pavlom Cvejićem, ali im to nije dozvoljeno.

U Protesnoj koloni je oko 150 učenika i nastavnika, a đaci skandiraju „Pavle, Pavle“, a nose transparente „Pravda za Pavla“, „Zašto nam hapsite drugove“ i „Evo zašto mladi odlaze“. U saopštenju MUP od nedelje u kojem su navedeni inicijali uhapšenih zbog nereda u RTS, nisu bili inicijali Pavla Cvejića, kao i godina njegovog rođena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari