Protesti u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici: Šta je razgraničenje? 1Foto: Branislav Marković iz Gračanice, koji je podržao protest u Mitrovici

Protesti „Jedan od pet miliona“ koji su prošle subote na Kosovu i Metohiji započeli u severnom delu Kosovske Mitrovice, ove subote održaće se u centralnom KiM – u Gračanici.

– Naša je ideja da protesti ne treba da budu samo na severu nego u svim gradovima KiM. Da ne bude „razgraničenja“ među nama. Imajući u vidu pritiske, pre svega egzistencijalne, kojima su ljudi izloženi, bićemo zadovoljni svakim odzivom građana u Gračanici – kaže za Danas Dejan Nedeljković, koji u organizaciji protesta u Gračanici pomaže Branislavu Markoviću.

Marković je široj javnosti postao poznat pre nedelju dana zbog poruke podrške koju je ispred manastira Gračanica preko društvenih mreža uputio učesnicima protestne šetnje u severnom delu Mitrovice.

Skup u Gračanici uredno je prijavljen KPS. Okupljanje je najavljeno za 18 sati ispred zgrade opštine iz kosovskog sistema lokalne samouprave. Protestna šetnja trebalo bi da prođe glavnom gračaničkom saobraćajnicom do spomenika Milošu Obiliću, uz zaustavljanje ispred srednjovekovnog manastira po kome ovo srpsko mesto, koje se nalazi 18 kilometara južno od Prištine, nosi ime, a u kome je privremeno izmeštano sedište Eparhije raško-prizrenske.

– Na protestu u Gračanici podržaćemo zahteve skupova širom Srbije, a glavno među pitanjima koja ćemo uputiti zvaničnicima Srbije biće „šta je to razgraničenje“. To je pitanje koje sve nas muči. Šta će biti sa nama – da li ćemo ostati u velikoj Albaniji ili ćemo biti deo nečega ne znam šta. Ako je predsednik Srbije u Briselu, Vašingtonu, Moskvi, rekao šta je to razgraničenje, onda može da kaže i nama kojih se to i tiče – ističe Dejan Nedeljković.

On kaže da su se posle protesta u Mitrovici javili i Srbi iz Štrpca koji su želeli da organizuju skup u svom mestu. Oni su tada već uveliko protestovali zbog izgradnje mini-hidroelektrane, ali kad se pročulo da bi mogli da organizuju i skup „Jedan od pet miliona“, gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić najavio je sredinom nedelje hitnu obustavu radova koji ugrožavaju reke Kaluđerku i Bolovanku.

– Iz Štrpca nam se od tada ne javljaju, ali dobro je da su barem zbog samog pomena organizovanja protesta rešili problem mini-hidroelektrane – kaže Dejan Nedeljković.

Zbog učešća na protestu u Kosovskoj Mitrovici probleme su, kako je Danasu nezvanično rečeno, imali zaposleni u školama i Okrugu, a jedan od prošlonedeljnih govornika Aleksandar Stojanović, zaposlen u Opštini Prilužje, pozvan je na razgovor i morao je da piše izjavu. Stojanović kaže za naš list da ne očekuje da će biti posledica, jer se u odgovoru pozvao na odredbe Ustava i Zakona o zapošljavanju, kao i na činjenicu da je subota neradan dan. On negira spekulacije da je već dobio otkaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari