Prredsednik Privredne komore Kosova: Vlada izdvojila 73 miliona evra za podršku preduzećima 1Foto: EPA/VALDRIN_XHEMAJ

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići objavio je da je danas ministar finansija u ostavci Besnik Bisljimi izdvojio 71 milion evra za podršku privatnom sektoru.

Rukići navodi da je 41 milion evra opredeljen za plate zaposlenih, 12 miliona za zakupninu i 20 miliona evra za likvidnost preduzeća.

Ova sredstva su dodeljena za ovu hitnu fazu, dok će se insistirati da se u narednim fazama dodele dodatna sredstva.

Odluka ministra finansija je odgovor na zahtev koji su danas dostavili predstavnici preduzetnika, koji su pozdravili odluku ministra.

Predstavnici preduzetnika Kosova su danas zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa od Vlade Kosova zatražili da izdvoji 300 miliona evra za vanrednu fazu podrške privatnog sektora.

U zahtevu koji su potpisali predstavnici Privredne komore Kosova, Američke privredne komore na Kosovu, Nemačko-kosovske privredne komore, Saveta evropskih investitora i Kluba proizvodjača Kosova, apeluje se na Vladu da prioritetno predstavi paket hitnih mera za podršku preduzećima i zaposlenima pogodjenim merama preduzetim širenjem pandemije.

Ističe se da s obzirom na izuzetno negativan uticaj koji je pandemija COVID-19 ima na čitav ekonomski sistem i kašnjenje institucija da pomognu pogodjenim preduzećima, veliki broj domaćih radnika ostaće od marta bez prihoda.

Program likvidnosti bi prema zahtevima predstavnika organizacija preduzetnika Kosova uključivao i subvencije za plate za zaposlene, za plaćanje zakupnine kao i za sve ostale troškove u svim preduzećima čija je delatnost ozbiljno poremećena, teško oslabljena ili ometena zbog mera povodom epidemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari